Bułeczki z serkiem topionym i majerankiem

Poleca: Ania

Fot. Ania

Bułeczki dobre, choć liczyłam na coś więcej 😉 Są miękkie w środku, z chrupiącą skórką i bardzo delikatnym smakiem serka. Niestety majeranek zupełnie zniknął – a tak liczyłam na jego zniewalający zapach.

Potrzebujemy (na porcję około 25 bułeczek):
kilogram mąki
2 szklanki otrąb pszennych
pół opakowania drożdży (czyli 50 g)
szklankę mleka
2 opakowania serka topionego o smaku szynki (czyli 200 g)
300-350 ml wody
2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru

trochę masła (około 2-3 łyżki)
1/4 łyżeczki soli
łyżeczka majeranku

Z drożdży robimy zaczyn, czyli wrzucamy do miski, dodajemy trochę wody, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy i czekamy, aż się spieni. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim serki i studzimy. Mąkę, otręby i sól dorzucamy do drożdży, wlewamy wszystkie płynne składniki i wyrabiamy ciasto. Będzie się lekko kleić. Odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat obficie posypany mąką i formujemy bułeczki. Trzonkiem łyżki robimy w bułce „przedziałek” i w ten przedziałek wciskamy trochę masła z solą i majerankiem. Zostawiamy na około 15 minut do napuszenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 10-15 minut.

Fot. Ania

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
Akcja Kolacja

Podobne wpisy