Pisanki w paski
|||

Kruche ciasteczka pisanki w paski

Miały to być pisanki, ale już po zrobieniu ciasta zorientowałam się, że nie mam w domu foremki w kształcie jajka. A kółka pisanek jakoś nie przypominają. Wycięłam więc ciasteczka nożem, dlatego moje pisanki są trochę krzywe, ale nie kształt jest tu najważniejszy. Sam pomysł na zrobienie kruchych ciastek, które będą wyglądać jak pisanki w paski, jest wart zapamiętania. Na święta Bożego Narodzenia można z nich wyciąć gwiazdki i bałwanki i też będą piękną ozdobą stołu.

Składniki

(ok. 40-50 sztuk)

Ciasto jasne

250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g cukru
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
1 jajko
125 g miękkiego masła

Ciasto ciemne

250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g cukru
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
1 jajko
125 g miękkiego masła
15 g kakao
15 g cukru trzcinowego
1 łyżka mleka

Dodatkowo

1 białko

Podane składniki wrzucamy do misy miksera (osobno na ciasto jasne i osobno na ciemne) i miksujemy najpierw wolno, a potem na wyższych obrotach – do uzyskania jednolitej masy. Można też zagnieść ciasto w rękach.

Formujemy z ciasta dwie kule – jasną i ciemną, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-60 minut.

Ciasta rozwałkowujemy dość cienko i kroimy na mniej więcej równe kwadraty. Kawałki ciast nakładamy na siebie na przemian – jasne i ciemne – smarując je białkiem, żeby się skleiły. Ustawiamy stosik na wysokość równą wysokości foremki postawionej w pionie. Stosiki zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 20-30 minut.

Po tym czasie kroimy stosiki na plastry o grubości ok. 1 cm, tak jak się kroi chleb. Plastry kładziemy na płask i wykrawamy z nich dowolne kształty, np. pisanki. Wycięte ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo matą silikonową, zachowując spore odstępy.

Pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 minut.

Źródło: Domowa Cookierenka Agi

Podobne wpisy