Pstrąg pieczony z warzywami
Poleca: Ewa
Źródło: Smakologia
Fot. Ewa |
Danie z serii – włóż do piekarnika i gotowe. Efektownie wygląda, a jak smakuje! Idealne na piątkowy leniwy obiad. Pozwoli dobrze się nastroić przed weekendem 🙂
Składniki:
2 pstrągi
0,5 kg ziemniaków
0,5 kg fasolki szparagowej
5 marchewek
5 pietruszek
1 gałązka pomidorków koktajlowych
4 łyżki masła
0,5 łyżeczki miodu
3 ząbki czosnku
1 cytryna
sól, pieprz, tymianek
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w talarki/słupki i gotujemy ok. 30 minut – do miękkości. W osobnym garnku gotujemy oczyszczoną szparagówkę, również do miękkości.
Pstrąga płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy w środku i pieprzem oraz tymiankiem. Wkładamy do każdej ryby łyżkę masła i pokrojony ząbek czosnku. Na wierzchu układamy po 2 plasterki cytryny.
Pozostałe 2 łyżki masła rozgrzewamy w rondelku. Dodajemy pół łyżeczki miodu i mieszamy, aż miód się rozpuści. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Pstrągi układamy na papierze do pieczenia wyłożonych na dużej blasze. Obok układamy ugotowane warzywa i gałązkę pomidorków. Warzywa polewamy maślano-miodową zalewą.
Pieczemy w 200 stopniach przez 35 minut z termoobiegiem.
Fot. Ewa |