Idealne danie na sylwestrową przekąskę albo na kolację. Smaczne i ładnie podane. Kokilki nie muszą być markowe – moje są z Allegro, kupione za 4 zł sztuka! Mają 11,5 cm średnicy i to moim zdaniem najlepszy rozmiar nie tylko na jajka w kokilkach, ale też np. suflety i inne zapiekane dania i desery, które chcecie podać estetycznie i w małych porcjach.
Składniki
(na 4 kokilki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 g pomidorów z puszki
1 papryka
100 g mozzarelli
4 jajka
sól, pieprz, bazylia, oregano
Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy kilka minut, aż trochę sosu odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Przekładamy sos do kokilek, dodajemy porwaną na kawałki mozzarellę. Na wierzch każdej kokilki wbijamy starannie jajko (żeby żółtko się nie rozlało).
Pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 minut (do ścięcia białka).
Źródło: Filozofia Smaku
2 komentarze
Camelia Vasilescu
on 30 lipca 2014 at 17:57Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.
Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.
Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form
lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.
Pozdrawiam
Camelia
Petitchef.pl
Malwinka
on 30 lipca 2014 at 13:30To jeden z lepszych sposobów na jajka 🙂