|

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Poleca: Ania

Fot. Ania

Sezon na rabarbar czas zacz膮膰 馃槈 Mia艂am ostatnio smaka na rabarbar, ale 偶aden z gotowych przepis贸w mi nie odpowiada艂. Pokombinowa艂am wi臋c sama i wysz艂o dok艂adnie to, na co mia艂am ochot臋. Ma艣lane, kruche ciasto plus delikatny budy艅 prze艂amany s艂odko-kwasnym rabarbarem. Polecam szczerze!

Potrzebujemy:
Ciasto:
3/4 kostki mas艂a
3 艂y偶ki cukru
1,5 szklanki m膮ki
1 jajko
ewentualnie 艂y偶ka g臋stej 艣mietany (je艣li ciasto b臋dzie zbyt suche)

Mas艂o i m膮k臋 wrzucamy do malaksera i mielimy na piasek. Przesypujemy do miski, dodajemy cukier, jajko i szybko zagniatamy. Je艣li ciasto b臋dzie zbyt sypkie, dodajemy 艂y偶k臋 艣mietany. Dzielimy na dwie r贸wne cz臋艣ci. Jedn膮 wstawiamy do lod贸wki na oko艂o godzin臋, drug膮 do zamra偶alnika.

Warstwa rabarbarowa:
2-3 kawa艂ki rabarbaru
艂y偶k臋 mas艂a
4 艂y偶eczki cukru
1/2 艂y偶eczki cynamonu

Rabarbar obieramy i kroimy na oko艂o centymetrowe kawa艂ki. W garnuszku topimy mas艂o, dorzucamy do niego rabarbar i cukier i chwil臋 dusimy. Dodajemy cynamon i odstawiamy.

Budy艅:
nieca艂e 2 szklanki mleka – tak oko艂o 1 i 3/4 szklanki
2 艂y偶ki cukru
opakowanie budyniu na 0,5 litra mleka

Budy艅 gotujemy wg przepisu z opakowania. Odstawiamy, 偶eby lekko przestyg艂.

Wykonanie
Wyci膮gamy kruche ciasto z lod贸wki, wa艂kujemy na grubo艣膰 ok. 0,5 cm i wylepiamy nim sp贸d formy do tarty. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni, a偶 ciasto si臋 zez艂oci. Wyci膮gamy z piekarnika, wyk艂adamy na ciasto rabarbar i wk艂adamy do piekarnika na ok. 5 minut (temperatura 180 stopni). Wyci膮gamy, wylewamy budy艅 i na g贸r臋 艣cieramy na tarce pozosta艂e, zamro偶one kruche ciasto. Pieczemy jeszcze przez ok. 10-15 min. – a偶 si臋 zez艂oci.Odstawiamy do ostygni臋cia na ok. 2 godziny.

Fot. Ania

Przepis bierze udzia艂 w akcji na Durszlaku

Rabarbalove

Podobne wpisy