Poleca: Ania
![]() |
Fot. Ania |
Sezon na rabarbar czas zacząć 😉 Miałam ostatnio smaka na rabarbar, ale żaden z gotowych przepisów mi nie odpowiadał. Pokombinowałam więc sama i wyszło dokładnie to, na co miałam ochotę. Maślane, kruche ciasto plus delikatny budyń przełamany słodko-kwasnym rabarbarem. Polecam szczerze!
Potrzebujemy:
Ciasto:
3/4 kostki masła
3 łyżki cukru
1,5 szklanki mąki
1 jajko
ewentualnie łyżka gęstej śmietany (jeśli ciasto będzie zbyt suche)
Masło i mąkę wrzucamy do malaksera i mielimy na piasek. Przesypujemy do miski, dodajemy cukier, jajko i szybko zagniatamy. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodajemy łyżkę śmietany. Dzielimy na dwie równe części. Jedną wstawiamy do lodówki na około godzinę, drugą do zamrażalnika.
Warstwa rabarbarowa:
2-3 kawałki rabarbaru
łyżkę masła
4 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Rabarbar obieramy i kroimy na około centymetrowe kawałki. W garnuszku topimy masło, dorzucamy do niego rabarbar i cukier i chwilę dusimy. Dodajemy cynamon i odstawiamy.
Budyń:
niecałe 2 szklanki mleka – tak około 1 i 3/4 szklanki
2 łyżki cukru
opakowanie budyniu na 0,5 litra mleka
Budyń gotujemy wg przepisu z opakowania. Odstawiamy, żeby lekko przestygł.
Wykonanie
Wyciągamy kruche ciasto z lodówki, wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i wylepiamy nim spód formy do tarty. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni, aż ciasto się zezłoci. Wyciągamy z piekarnika, wykładamy na ciasto rabarbar i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut (temperatura 180 stopni). Wyciągamy, wylewamy budyń i na górę ścieramy na tarce pozostałe, zamrożone kruche ciasto. Pieczemy jeszcze przez ok. 10-15 min. – aż się zezłoci.Odstawiamy do ostygnięcia na ok. 2 godziny.
![]() |
Fot. Ania |
Brak komentarzy
— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —