Pomidorowe krewetki
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Krewetki to nie jest moje ulubione danie, ale za to mąż kocha je całym sercem, a czego się nie robi dla ukochanego mężczyzny? Na szczęście takie z czosnkiem i sosem pomidorowym stają się zjadliwe nawet dla kogoś, kto normalnie za nimi nie przepada.
Potrzebujemy (na 2 osoby):
dowolny makaron, najlepiej spaghetti
około 250-300 g krewetek
trochę masła
pół papryki
pół małej cukinii
kartonik sosu pomidorowego
sól, pieprz, czosnek
troszkę żółtego sera do posypania
Makaron wrzucamy do wrzącej wody i bierzemy się za sos:
Krewetki obieramy. Na patelnię wrzucamy trochę masła, topimy je, dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i krewetki. Smażymy około 3 minuty. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w słupki cukinię. Solimy, pieprzymy i dusimy, aż lekko zmiękną (ale mają być dalej chrupkie). Wlewamy sos pomidorowy (ja dałam niecały kartonik – tak ze 3/4) i doprowadzamy do wrzenia.
Makaron polewamy sosem, z wierzchu posypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem.
Fot. Ania |