Chleb z jarmużem na zakwasie
|

Chleb z jarmużem na zakwasie

Jarmuż odkryłam dopiero w tym roku. I przepadłam na amen. Od tamtej pory jadłam go już w wielu różnych konfiguracjach. Chleb z jarmużem jest tą, którą wykorzystuję, kiedy chcę, żeby dzieci też skosztowały tego warzywa. Jest w nim prawie niewyczuwalny, choć daje piękny zielonkawy kolor. Do tego to pieczywo na zakwasie, więc ostatnimi czasy moje ulubione. Same plusy!

Składniki

200 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
400 g mąki pszennej tortowej (typ 450-550)
200 g aktywnego zakwasu żytniego
300 ml wody
1 łyżka oliwy
1,5 łyżeczki soli
cała pasta jarmużowa

Pasta jarmużowa

100 g jarmużu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Zakwas wyjmujemy z lodówki 12-24 godzin przed wyrabianiem ciasta i dokarmiamy mąką żytnią i wodą. O tym, jak to zrobić, przeczytajcie we wpisie o zakwasie.

Składniki na pastę miksujemy w malakserze lub rozdrabniamy blenderem na gładką masę.

Pastę dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem. Powinno być elastyczne i nie kleić się za bardzo. Wkładamy ciasto do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy na omączony blat, rozpłaszczamy na kształt prostokąta i składamy dwa krótkie boki do środka, a potem dwa pozostałe do środka. Znów wkładamy ciasto do misy (łączeniem do dołu), przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę.

Po tym czasie formujemy okrągły bochenek, wkładamy go do omączonego kosza do wyrastania albo do miski wyłożonej ściereczką oprószoną mąką. Zostawiamy ciasto w misce lub koszu na 2,5-3 godziny (czyli w sumie ciasto rośnie ok. 5 godzin).

Przed samym pieczeniem przerzucamy chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można go teraz naciąć. Jeśli macie kamień do pieczenia chleba, przerzućcie chleb na omączoną łopatkę i z niej zsuńcie go bezpośrednio na kamień, który już jest nagrzany w piekarniku.

Pieczemy w 230 stopniach przez 10 minut, a potem jeszcze w 220 stopniach przez 25-30 minut. Jeśli chleb zbyt mocno się rumieni, można go przykryć od góry folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Postukany od dołu powinien wydawać głuchy dźwięk.

Źródło: Przepisy na chleb

Chleb z jarmużem na zakwasie

Podobne wpisy