• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Chleb z jarmużem na zakwasie
chleby// na zakwasie

Chleb z jarmużem na zakwasie

20 maja 2015 • 0  

Jarmuż odkryłam dopiero w tym roku. I przepadłam na amen. Od tamtej pory jadłam go już w wielu różnych konfiguracjach. Chleb z jarmużem jest tą, którą wykorzystuję, kiedy chcę, żeby dzieci też skosztowały tego warzywa. Jest w nim prawie niewyczuwalny, choć daje piękny zielonkawy kolor. Do tego to pieczywo na zakwasie, więc ostatnimi czasy moje ulubione. Same plusy!

Składniki

200 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)
400 g mąki pszennej tortowej (typ 450-550)
200 g aktywnego zakwasu żytniego
300 ml wody
1 łyżka oliwy
1,5 łyżeczki soli
cała pasta jarmużowa

Pasta jarmużowa

100 g jarmużu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Zakwas wyjmujemy z lodówki 12-24 godzin przed wyrabianiem ciasta i dokarmiamy mąką żytnią i wodą. O tym, jak to zrobić, przeczytajcie we wpisie o zakwasie.

Składniki na pastę miksujemy w malakserze lub rozdrabniamy blenderem na gładką masę.

Pastę dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem. Powinno być elastyczne i nie kleić się za bardzo. Wkładamy ciasto do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę w ciepłym miejscu.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy na omączony blat, rozpłaszczamy na kształt prostokąta i składamy dwa krótkie boki do środka, a potem dwa pozostałe do środka. Znów wkładamy ciasto do misy (łączeniem do dołu), przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę.

Po tym czasie formujemy okrągły bochenek, wkładamy go do omączonego kosza do wyrastania albo do miski wyłożonej ściereczką oprószoną mąką. Zostawiamy ciasto w misce lub koszu na 2,5-3 godziny (czyli w sumie ciasto rośnie ok. 5 godzin).

Przed samym pieczeniem przerzucamy chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można go teraz naciąć. Jeśli macie kamień do pieczenia chleba, przerzućcie chleb na omączoną łopatkę i z niej zsuńcie go bezpośrednio na kamień, który już jest nagrzany w piekarniku.

Pieczemy w 230 stopniach przez 10 minut, a potem jeszcze w 220 stopniach przez 25-30 minut. Jeśli chleb zbyt mocno się rumieni, można go przykryć od góry folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Postukany od dołu powinien wydawać głuchy dźwięk.

Źródło: Przepisy na chleb

Chleb z jarmużem na zakwasie

#jarmuż
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Mini-quesadillas z sandwichera Poprzedni
Kurczak w sosie pomidorowym z mascarpone • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Zakwas żytni wg Hamelmana  

9 stycznia 2015

Chleb ekspresowy (z maszyny)  

10 marca 2013

Chlebek rustykalny z czarnuszką  

8 maja 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda