|

Roladki drobiowe ze szparagami

Poleca: Ewa
Źródło: Kwestia Smaku

Fot. Ewa

Odkrywania szparagów ciąg dalszy. Sezon na nie krótki, więc trzeba korzystać. Tym razem w wersji z kurczakiem. Podawane w lekko słodkawym sosem.

Składniki:
16 sztuk szparagów
1 pierś z kurczaka
8 plasterków wędliny (np. szynki parmeńskiej)
sól, pieprz, oliwa

Sos:
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
6 łyżek kremówki 30%

sól, pieprz

Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki (ok. 2 cm od końca).
Pierś z kurczaka przecinamy na pół w poprzek. Rozbijamy każdą część na płasko i przecinamy tak, żeby w sumie powstały nam 4 dość cienkie, długie paski.
Wszystkie składniki sosu mieszamy.

Szparagi łączymy po 4 sztuki, owijamy je piersią z kurczaka i dwoma plastrami wędliny. Układamy obok siebie w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Smarujemy po wierzchu sosem (nie całym!), główki szparagów przykrywamy pasem folii aluminiowej, żeby się nie spiekły.

Wkładamy roladki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Pięć minut przed końcem wlewamy pomiędzy roladki resztę sosu.

Podobne wpisy