|

Lambada

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Składniki:
biszkopt
2 budynie waniliowe z cukrem
2 śmietany 30%
3 lub 2 śmietan-fixy (do usztywnienia bitej śmietany, aby nie używać żelatyny)
około 1 l soku pomarańczowego z kartonu
3-4 łyżki cukru pudru

Upiecz biszkopt (np. według przepisu na biszkopt idealny).

1. Ugotuj budyń z budyniu i soku pomarańczowego!
(3 szkl. soku zagotuj, a w 1/2 szkl. soku rozpuść budynie, wlej rozpuszczone budynie do gotującego się soku i wymieszaj)
Troszkę ostudź (ale tylko tak, aby budyń można było rozsmarować na biszkopcie!).

2. Śmietany ubij na sztywno ze śmietan-fixem, a na koniec dodaj powoli 3-4 łyżki cukru pudru.

I teraz – wiadomo:
Biszkopt (nasączamy go sokiem pomarańczowym), na to budyń, a na koniec ubita śmietana.
Całość można zalać polewą czekoladową. Można zetrzeć na tarce czekoladę i obsypać.
Ja posypuje kolorową posypka i 🙂 kakaem nesquik.

Koniecznie schłodzić w lodówce (ja kilka godzin chłodzę).

Oryginalna wersja masy „śmietanowej” (ja robię po swojemu, ale oryginalnie jest bardziej „sztywna”):
1 łyżka żelatyny
½ szklanki mleka
½ litra śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru

Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać mleko z żelatyną i wyłożyć na masę pomarańczową.

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Podobne wpisy