Duszone piersi z kaczki
Na świąteczny obiad wprost idealne! Duszone piersi z kaczki są tak proste do zrobienia, że grzech nie przygotować ich na wielkanocny obiad, żeby zachwycić rodzinę. Kaczka idealnie pasuje do pyz (zwanych przez niektórych kluskami na parze), buraczków albo modrej kapusty (np. w formie surówki).
Składniki
2 piersi z kaczki ze skórą
sól, pieprz, majeranek
kieliszek czerwonego wina
Skórę kaczki nacinamy w kratkę i nacieramy piersi z obu stron solą, pieprzem i majerankiem. Wkładamy do teflonowego rondla (może być wysoka patelnia) skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu bez dodawania tłuszczu. Skóra będzie się wytapiać i nic się nie powinno przypalić.
Gdy skóra będzie już wyraźnie zrumieniona, obracamy mięso na drugą stronę. Gdy z kolei mięso zmieni kolor, podlewamy całość kieliszkiem wina i dusimy pod przykryciem, ale nie nakrywamy naczynia szczelnie. Czekamy, aż wino się zredukuje. Powstanie z niego smaczny sos.