Na świąteczny obiad wprost idealne! Duszone piersi z kaczki są tak proste do zrobienia, że grzech nie przygotować ich na wielkanocny obiad, żeby zachwycić rodzinę. Kaczka idealnie pasuje do pyz (zwanych przez niektórych kluskami na parze), buraczków albo modrej kapusty (np. w formie surówki).
Składniki
2 piersi z kaczki ze skórą
sól, pieprz, majeranek
kieliszek czerwonego wina
Skórę kaczki nacinamy w kratkę i nacieramy piersi z obu stron solą, pieprzem i majerankiem. Wkładamy do teflonowego rondla (może być wysoka patelnia) skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu bez dodawania tłuszczu. Skóra będzie się wytapiać i nic się nie powinno przypalić.
Gdy skóra będzie już wyraźnie zrumieniona, obracamy mięso na drugą stronę. Gdy z kolei mięso zmieni kolor, podlewamy całość kieliszkiem wina i dusimy pod przykryciem, ale nie nakrywamy naczynia szczelnie. Czekamy, aż wino się zredukuje. Powstanie z niego smaczny sos.
4 komentarze
Andrew Pudlo
on 2 lutego 2014 at 12:29Przepis pierwsza klasa, a jak smakowało. Dzięki za przepis..)
Anonimowy
on 15 września 2013 at 13:44Pierwszy raz robiłam kaczkę i jestem zadowolona, chociaż była nieco gumowa, chociaż nie mam skali porównawczej…
Anonimowy
on 21 lipca 2013 at 11:04to ta kaczka jest pieczona (patrz tytuł przepisu) czy smażona/duszona…?
eva
on 4 maja 2015 at 11:17Słuszna uwaga, więc i tytuł zmieniony 🙂