• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Pączki z lemon curd i bezą włoską
bezy// drożdżówki// tłusty czwartek

Pączki z lemon curd i bezą włoską

2 marca 2019 • 0  

Kiedy pierwszy raz usłyszałam o pączkach z lemon curd, pomyślałam – dlaczego ja na to wcześniej nie wpadłam?! Lemon curd uwielbiam, a bezy włoskie mam ochotę wypróbować, od kiedy dostałam pod choinkę palnik gazowy. Teraz jestem już po wysmażeniu i udekorowaniu pączków, a nawet po zjedzeniu ich i mogę powiedzieć tylko jedno – to było genialne! Pączki z lemon curd i bezą włoską oficjalnie zajmują pierwsze miejsce w moim pączkowym rankingu, wyprzedzając nawet pączki z ziemniakami.

Składniki

Pączki

450 g mąki
20 g świeżych drożdży
1 szkl. mleka
1 jajko
2 żółtka (białka zostawiamy do bezy)
80 g cukru
60 g roztopionego i przestudzonego masła
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli

Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Można dodać do nich łyżkę mąki i cukru i odstawić na kwadrans do wyrastania, ale nie jest to konieczne. Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto – ręcznie albo mikserem z hakiem go drożdżowego ciasta.

Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i nie kleić się do rąk. Formujemy z niego kulę i odstawiamy w omączonej misce pod przykryciem na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy lemon curd.

Lemon curd

Przygotowujemy lemon curd według dowolnego przepisu (receptury otworzą się po kliknięciu liku). Polecam szczególnie przepis numer 2. Jeśli chcemy nadziać nim wszystkie pączki, trzeba przygotować podwójną porcję.

Gotowy lemon curd przykrywamy folią, tak żeby dotykała do jego powierzchni, i zostawiamy do ostudzenia.

Pączki z lemon curd – ciąg dalszy

Wyrośnięte ciasto na pączki chwilę wyrabiamy i dzielimy na cztery części. Trzy chowamy pod ściereczkę, czwartą rozwałkowujemy i wycinamy kółka. I tak aż do wyczerpania ciasta. Ewentualnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich małe bułeczki. Układamy je na omączonym blacie i zostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.

Po tym czasie smażymy pączki po kilka w rozgrzanym do 180 stopni tłuszczu – z obu stron na złoto. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Po przestudzeniu pączki nadziewamy lemon curd za pomocą szprycy z długą końcówką.

Pączki z lemon curd i bezą włoską

Beza włoska

2 białka
150 g cukru
30 ml wody

Białka umieszczamy w misie miksera razem z 20 g cukru.

Pozostałe 130 g cukru i wodę wlewamy do garnka. Mieszamy tylko kilka razy, żeby woda pokryła dobrze cały cukier. Podgrzewamy ten syrop do temperatury 120 stopni – w międzyczasie nie mieszamy!

W oczekiwaniu na syrop miksujemy białka z cukrem na sztywną pianę. Kiedy syrop będzie miał 120 stopni, powoli wlewamy go do białek, cały czas miksując na średnich obrotach. Zwiększamy obroty i miksujemy całość jeszcze około 5 minut, aż beza będzie miała gładką, lśniącą konsystencję.

Każdy pączek zanurzamy w bezie włoskiej, a potem rumienimy palnikiem gazowym.

Źródło: Moje Wypieki

Pączki z lemon curd i bezą włoską
Pączki z lemon curd i bezą włoską

#białka, #cytryna
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Chrust, czyli faworki Poprzedni Chrust czyli faworki
Chleb z mąki i wody na zakwasie • Kolejny Chleb z mąki i wody na zakwasie

Zajrzyj też tutaj

Cynamonki  

28 kwietnia 2013
Muffinki z dżemem zamiast pączków

Muffinki z dżemem – zamiast pączków  

5 lutego 2015

Czekoladowe buźki  

4 czerwca 2016

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda