||

Ryba ze szpinakiem i soczewicą

Poleca: Ewa
Źródło: Filozofia Smaku

Fot. Ewa

Piątkowe obiady zazwyczaj robię szybkie. Żeby zdążyć jeszcze w międzyczasie posprzątać mieszkanie i tym sposobem mieć wolny weekend 🙂 Dziś jedliśmy rybę. To naprawdę chwilka roboty. Podałam ją z małymi pieczonymi chlebkami hiszpańskimi. Oczywiście niedługo będzie i na nie przepis 🙂

Składniki:
(4 porcje)
500 g filetów rybnych bez skóry
3 małe szalotki (szczypior zostawiamy do dekoracji)
2 ząbki czosnku
400 g pomidorów z puszki (w sezonie 3-4 świeże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone)
150 ml passaty
1/2 szkl. ugotowanej soczewicy
200 g szpinaku (u mnie mrożony)
sól, pieprz, oregano

Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szpinak rozmrażamy w rozdelku na małym ogniu.

Szalotki i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na głębokiej patelni na maśle klarowanym. Dodajemy pomidory z puszki i passatę, a następnie ugotowaną soczewicę i rozmrożony szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Gotujemy kilka minut.

Do sosu przekładamy filety rybne doprawione solą. Przykrywamy patelnię i dusimy rybę ok. 7-10 minut, aż będzie gotowa.

Jeśli mamy świeży szpinak, dodajemy go (umytego i posiekanego) do sosu na sam koniec, podgrzewając 1-2 minuty. Można wcześniej wyjąć rybę, żeby jej nie uszkodzić w czasie mieszania szpinaku z sosem.

Na koniec posypujemy danie posiekanym szczypiorem. Podajemy na gorąco ze świeżym pieczywem, najlepiej chlebkami w rodzaju proziaków lub naanów.

Podobne wpisy