Ryba ze szpinakiem i soczewicą
Poleca: Ewa
Źródło: Filozofia Smaku
Fot. Ewa |
Piątkowe obiady zazwyczaj robię szybkie. Żeby zdążyć jeszcze w międzyczasie posprzątać mieszkanie i tym sposobem mieć wolny weekend 🙂 Dziś jedliśmy rybę. To naprawdę chwilka roboty. Podałam ją z małymi pieczonymi chlebkami hiszpańskimi. Oczywiście niedługo będzie i na nie przepis 🙂
Składniki:
(4 porcje)
500 g filetów rybnych bez skóry
3 małe szalotki (szczypior zostawiamy do dekoracji)
2 ząbki czosnku
400 g pomidorów z puszki (w sezonie 3-4 świeże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone)
150 ml passaty
1/2 szkl. ugotowanej soczewicy
200 g szpinaku (u mnie mrożony)
sól, pieprz, oregano
Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szpinak rozmrażamy w rozdelku na małym ogniu.
Szalotki i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na głębokiej patelni na maśle klarowanym. Dodajemy pomidory z puszki i passatę, a następnie ugotowaną soczewicę i rozmrożony szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Gotujemy kilka minut.
Do sosu przekładamy filety rybne doprawione solą. Przykrywamy patelnię i dusimy rybę ok. 7-10 minut, aż będzie gotowa.
Jeśli mamy świeży szpinak, dodajemy go (umytego i posiekanego) do sosu na sam koniec, podgrzewając 1-2 minuty. Można wcześniej wyjąć rybę, żeby jej nie uszkodzić w czasie mieszania szpinaku z sosem.
Na koniec posypujemy danie posiekanym szczypiorem. Podajemy na gorąco ze świeżym pieczywem, najlepiej chlebkami w rodzaju proziaków lub naanów.