||

Kremowa tarta truskawkowa

Poleca: Hania
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Hania

Od momentu, kiedy ją zobaczyłam, stwierdziłam, że muszę ją zrobić. Moją uwagę przykuł kontrast, jaki stanowi bardzo ciemny spód i bladoróżowa masa. Udekorowana bitą śmietaną i świeżymi truskawkami, prosta, a zarazem idealna. 

Składniki:
Spód:
300 g ciasteczek czekoladowych z nadzieniem (dałam oreo)
60 g masła

Ciasteczka zmiksować z miękkim masłem i masą wyłożyć natłuszczoną formę do tarty o średnicy 25 cm (spód i boki). Schłodzić min. pół godziny w lodówce.

Masa truskawkowa:
300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
1/3 szklanki cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 płaskie łyżki żelatyny w proszku
300 ml śmietany kremówki 30%

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Można też żelatynę wsypać do wody i podgrzać w mikrofali.
W garnuszku podgrzać truskawki z cukrem i sokiem z cytryny. Całość zmiksować i doprowadzić do wrzenia.
Po zdjęciu z ognia, do gorącej masy dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić.
Kremówkę ubić na sztywno i powoli dodawać do masy, delikatnie mieszając.
Wyłożyć masę na spód tarty i schłodzić kilka godzin w lodówce – do stężenia.

Dodatkowo:
100 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
truskawki do dekoracji

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.
Śmietanę wyłożyć na tartę i udekorować truskawkami.

Trzymać w lodówce.

Fot. Hania

Podobne wpisy