• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// przetwory

Ogórki małosolne

19 lipca 2013 • 1  

Poleca: Krolcia

Fot. Krolcia

Sezon się zaczął na dobre! Tak więc i ogórki czas zrobić! Uwielbiam ogórki małosolne! Ale właśnie takie moje. Te z rynku są takie, że zawsze mam wrażenie, jakby ktoś je przed otwarciem stoiska dopiero wsadził w zaprawę! Wiele przepisów szukałam i dostrajałam pod siebie aż do skutku! I teraz mam! Już od kilkunastu lat!

Składniki:
ogórki 🙂
koperek
chrzan (i korzeń, i liście)
czosnek (nasz, nie ten chiński)
liście z drzewa wiśniowego
sól (łyżka z górką na każdy litr wody)

Na dno gara wykładam sporą ilość kopru, liść chrzanu, 2-3 liście wiśniowe, 4 ząbki czosnku i 4 paski chrzanu wielkości palca wskazującego. Na to daję warstwę największych ogórków. Ciasno je układam. Przykrywam je taką sama warstwą, jaką mają pod spodem. Układam kolejną warstwę ogórków i tak aż ułożę ostatnią warstwę ogórków, przykrywam ją znowu warstwą zieleniny. Odnoszę wrażenie, że ogórki są lepsze, kiedy każdy z osobna w zasadzie dotyka kluczowych przypraw.

Wodę z solą zagotowuję. Czekam, aż nieco przestygnie, i jeszcze ciepłą zalewam całość. Wody oczywiście musi być tyle, żeby wszystko było zakryte.
Na wierzch kładę jakiś talerzyk i obciążam go słoikiem napełnionym wodą, dociskam. Ten zabieg ma służyć temu, żeby wszystko było dokładnie zanurzone, a nie pływało po powierzchni.

Wyjadać zaczynam dwa dni później, ale najlepsze są po 3-4 dniach.

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

#ogórki
Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Minestrone Poprzedni
Lody z białą czekoladą i rumem (bez jajek) • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Bakłażanowy przekładaniec pod beszamelem  

17 lipca 2013

Makaron z pieczarkami na szybko  

9 marca 2013

Surówka z pora  

13 maja 2013

1 komentarz

  1. aghni

    on 28 lipca 2013 at 12:36
    Odpowiedz

    oj też uwielbiam małosolne, ale nie daję tyle przypraw, ja daję tylko koper i chrzan na wierzch , a między ogórki czosnek oczywiście.stary sposób, mój tata robił tak od lat, i odkąd poszłam na swoje też tak robię :), no i ja zrobię rano, lubię wieczorem już wyjadać, przeważnie wyjmuję 24 godz. później, zależy jak ciepło jest . takie 3 dniowe już dla mnie za bardzo ukwaszone są i podchodzą mi pod kiszone za bardzo 😉 ale wiadomo każdy inaczej woli 😉

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda