||

Roladki z pesto i suszonymi pomidorami

Poleca: Iwona
Źródło: Zakamarki mojej kuchni

Fot. Iwona

Gdy znalazłam ten przepis w internecie, wiedziałam, że to będzie jedno z moich ulubionych dań. Polecam każdemu, komu znudziły się już filety z kurczaka/indyka w tradycyjnej postaci…

Składniki:
(na 4 osoby)
4 piersi kurczaka
4 łyżki pesto z bazylii
suszone pomidory w oliwie
kawałek żółtego sera
1/2 szklanki białego wytrawnego wina (można pominąć)
ok. 1 szkl. bulionu warzywnego
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Mięso rozbijamy na płaskie, cienkie płaty. Delikatnie je solimy i doprawiamy pieprzem, z jednej strony smarujemy pesto. Na wierzch kładziemy pokrojone pomidory odsączone z zalewy i żółty ser pokrojony w kostkę. Płaty rolujemy i spinamy wykałaczkami. Smażymy je na patelni do zezłocenia.

Na patelnię wlewamy wino i dusimy kilka minut. Potem wlewamy bulion (można do niego dorzucić jeszcze kilka suszonych pomidorów) i dusimy mniej więcej kwadrans, od czasu do czasu przewracając roladki. Dusimy bez przykrycia, żeby sos lekko odparował i zgęstniał. Pod koniec dodajemy łyżkę masła. Sos można jeszcze zagęścić mąką.

Podajemy jako danie obiadowe lub jako przystawka.

Fot. Iwona

Fot. Iwona

Fot. Iwona

Podobne wpisy