|

Muffiny cytrynowe

Poleca: Gosia
Źródło: World Baking Day, poziom 4

Fot. Gosia

Smaczne, cytrynowe, pulchniutkie, idealne do popołudniowej kawki. Jest jednak jedno, co im mogę zarzucić – zdecydowanie za mało muffinkowe. Są to typowe babeczki cytrynowe i tak się powinny nazywać. Jednak nazwy nie zmieniłam i pozostała zgodna z oryginałem.

Składniki:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
12 szklanki margaryny
2 jajka
1/2 szklanki mleka
skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny

Rozpuścić margarynę i na chwilę odstawić, żeby przestygła. Mąkę, proszek, sól i cukier wymieszać w jednym naczyniu. W drugim – roztrzepane jajka, mleko, sok z cytryny i margarynę. Połączyć składniki obu naczyń i dodać skórkę z cytryny. Wyłożyć do papilotek i piec ok. 20 minut w temp. 180 st.

Fot. Gosia

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy