|||

Bezowe choinki

Poleca: Ewa
Źródło: Na Miotle


Fot. Ewa



Po ostatnich wypiekach zostało mi sporo białek. A jak wykorzystać białka, jeśli nie na bezy?:) To chyba najsmaczniejszy sposób, a na pewno najsłodszy 🙂 Powstały więc małe choineczki.
Inne sposoby wykorzystania białek możecie znaleźć tutaj.

Składniki:
3 białka
1 szkl. cukru
zielony barwnik spożywczy (najlepiej w żelu; u mnie połączenie niebieskiego i żółtego)

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier w trzech partiach, za każdym razem miksując na wysokich obrotach, aż piana stanie się szklista.
Odrobinę barwnika rozrabiamy w łyżeczce wody i dodajemy do białek – mieszamy delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką.

Jeśli macie szprycę inną niż plastikowa, można barwnikiem wysmarować ją też od środka, rysując pędzelkiem lub patyczkiem kosmetycznym na niej wewnątrz trzy-cztery paski. Choinki będą wtedy miały miejscami ciemniejsze zabarwienie. Na mojej najzwyklejszej plstikowej szprycy taki zabieg się niestety nie udał, bo barwnik nie trzymał się ścianek.

Bezy suszymy w zamkniętym piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez 90 minut – na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ściągamy z papieru po ostygnięciu.

Fot. Ewa

Podobne wpisy