Pizza słoneczko pizza kwiat pizza z mięsem i szpinakiem
||

Pizza słoneczko (pizza kwiat), czyli pizza z mięsem i szpinakiem

Uwielbiam ciasto drożdżowe za cuda, jakie można z niego robić. Ciasto wyglądające jak pizza słoneczko (choć niektórzy mówią, że to pizza kwiat) przyrządzam, kiedy odwiedzają nas goście z dziećmi. Jedząc promienie słoneczka (albo płatki kwiatu – zależy, co komu wyobraźnia podpowie), nie zastanawiają się nawet, że właśnie połykają niezbyt przez siebie lubiany szpinak. Bo tak naprawdę to najzwyklejsza pizza z mięsem i szpinakiem. Środek przypomina trochę calzone, boki są jak bułeczki ze szpinakiem. A całość robi naprawdę niezłe wrażenie.

Składniki

Ciasto

650 g mąki
10 g suchych drożdży
30 ml oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
300 ml wody
kminek lub czarnuszka (opcjonalnie)

Z podanych składników wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z niego kulę, wkładamy do omączonej miski, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce – na około 1-1,5 godziny.

Nadzienie mięsne

350 g mięsa mielonego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 mała marchewka
1/2 pora
2 łyżki passaty pomidorowej
150 g sera mozzarella
sól, pieprz, ulubione zioła (np. bazylia, oregano, czubryca zielona)

Cebulę i czosnek siekamy drobno i rumienimy na patelni na maśle klarowanym albo oliwie. Dodajemy pokrojony drobno por, obraną i startą marchewkę i znów chwilę podsmażamy. Warzywa przesuwamy na bok patelni i dokładamy mięso mielone – obsmażamy je dokładnie. Chwilę smażymy całość, mieszając wszystkie składniki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na koniec dodajemy 2 łyżki passaty.

Mozzarellę kroimy w kostkę albo rwiemy na kawałki i na razie nie dodajemy jej do sosu.

Nadzienie szpinakowe

400 g szpinaku (może być mrożony)
200 g twarogu
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Szpinak rozmrażamy na głębokiej patelni. Jeśli mamy świeży szpinak, to wrzucamy listki w całości lub posiekane na patelnię i podsmażamy, aż zmiękną. Zdejmujemy szpinak z ognia, dodajemy jajko i twaróg, doprawiamy i mieszamy do połączenia się składników.

Jak składać pizzę słoneczko

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy na kształt koła i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Nadzienie mięsne układamy na środku ciasta, posypujemy je porwaną na kawałki lub pokrojoną mozzarellą.

Nadzienie szpinakowe układamy na kształt obręczy, zostawiając pustą przestrzeń przy krawędzi ciasta i naokoło nadzienia mięsnego.

Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy również na kształt koła i nakładamy na farsze. Dociskamy ciasto przy brzegach, sklejając oba kawałki (można docisnąć ciasto widelcem). Na środku kładziemy miseczkę mniej więcej wielkości koła utworzonego przez mięsny farsz – i dociskamy ją do spodu ciasta.

Nacinamy ostrym nożem co kilka centymetrów, tworząc paski naokoło ciasta. Utworzone promyki/płatki wywijamy tak, żeby farsz szpinakowy był na górze – przekręcamy je o 90 stopni.

Usuwamy miseczkę. Teraz można posmarować ciasto jajkiem rozrobionym z łyżką mleka.

Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Podobne wpisy