Drożdżówka sypana
Drożdżówka dla leniwych! Wsypujesz składniki, odstawiasz na chwilę, mieszasz i gotowe! Przy tym ciasto jest niezwykle puszyste i wilgotne. A ta kruszonka… Mmm… Jest bardzo maślana, to zdecydowanie moje smaki. Drożdżówka sypana może pojawić się na Waszym stole w wersji podstawowej, ale możecie też dodać do niej sezonowe owoce.
Składniki
100 g świeżych drożdży
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
4 jaja
1 szkl. oleju
3/4 szkl. mleka
4 szkl. mąki
szczypta soli
Kruszonka
1/2 kostki masła
1 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
Dodatkowo
sezonowo owoce (np. wiśnie z kompotu)
Do miski wsypujemy pokruszone drobno drożdże, na nie wsypujemy równomiernie cukier i cukier waniliowy, następnie kolejno: rozmącone jajka, olej, mleko w temperaturze pokojowej, przesianą mąkę i na wierzch sól. NIE MIESZAMY! Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 3 godziny.
Przygotowujemy kruszonkę, zagniatając wszystkie składniki, i na czas wyrastania ciasta odstawiamy ją do lodówki.
Drożdże powinny wyrosnąć i spienione wyjść ponad mąkę. Po 3 godzinach mieszamy wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę. Ciasto jest na tyle rzadkie, że da się to zrobić mikserem z końcówką do ubijania, nie trzeba używać haków do ciasta drożdżowego. Przekładamy ciasto do blaszki wysmarowanej tylko masłem bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy z wierzchu kruszonką i układamy na cieście owoce. Odstawiamy jeszcze na 10-15 minut i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40-50 minut – do suchego patyczka.
Źródło: Ewa Gotuje