||

Makaronikowe ciasteczka z czekoladą


Fot. Ewa



Jednym z ostatnich Wyzwań Kulinarnych roku 2015 było upieczenie makaroników. Nie porwałam się jednak jeszcze na takie prawdziwe i postanowiłam ominąć ten punkt (niezbyt) szerokim łukiem. Ciasteczka wyszły całkiem smaczne, choć nie zaliczyłabym ich do swoich ulubionych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ale zdecydowanie polecam wyciskać je na podkładki z opłatków lub wafli – wtedy nie rojeżdżają się na boki tak jak wyciśnięte bezpośrednio na papier do pieczenia.

Składniki:
4 białka (po ok. 40 g każde)
200 g drobnego cukru lub cukru pudru
250 g zmielonych migdałów
100 g startej gorzkiej czekolady

Dodatkowo:
opłatki do pieczenia ciastek lub kółka wycięte z wafli (o średnicy ok. 5 cm)
całe migdały do dekoracji

Migdały kupujemy blanszowane lub sami obieramy je ze skórki. W tym celu trzeba zalać je wrzątkiem, odczekać kilka minut, aż skórka lekko zmięknie. Wylać wodę i ponownie zalać migdały wrzątkiem. Po kilku kolejnych minutach będzie się już dało jednym ruchem wycisnąć migdały ze skórki, tak jak się wyciska ziarna słonecznika z łupinki.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier łyżka po łyżce. Ubijamy do momentu otrzymania sztywnej, błyszczącej masy.

Do ubitych białek dodajemy zmielone migdały i startą czekoladę, delikatnie mieszając szpatułką.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub do szprycy (ale rękaw będzie wygodniejszy, bo więcej się jej zmieści) i odcinamy od 1 cm końcówki rękawa (w przypadku szprycy wybieramy końcówkę z dużym otworem). Opłatki lub kółka wycięte z wafli układamy na blasze do pieczenia (lub po prostu wykładamy blachę papierem do pieczenia). Wyciskamy masę na opłatki, zakrywając prawie całą ich powierzchnię. Na środku umieszczamy migdały, delikatnie wciskając je w masę.

Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 13-15 minut – aż się zarumienią i lekko popękają.

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

 Przepis jest odpowiedzią na jedno z Wyzwań Kulinarnych roku 2015!
** Makaroniki francuskie **

Podobne wpisy