• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// drożdżówki

Pomarańczowe ślimaczki

25 kwietnia 2015 • 0  

Poleca: Ewa
Źródło: “Kuchnia” 2015, nr 1

Fot. Ewa

Takie zawijane drożdżówki zawsze wyglądają efektownie. Najczęściej kojarzą się z cynamonkami. W tych drożdżówkach również jest cynamon, ale jednak przeważa smak pomarańczy. Nie rezygnujcie z lukru. Jest co prawda bardzo słodki, ale daje dodatkową pomarańczową nutę.

Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
7 g suchych drożdży
100 ml wody
180 ml soku z pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy
50 g cukru
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki miękkiego masła

Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto – ręcznie lub robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

Nadzienie:
1 łyżka roztopionego masła
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 35 x 20 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem i cynamonem.
Zwijamy ciasto jak roladę od dłuższego boku. Kroimy na 16 plastrów.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spiralnym przekrojem ku górze. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut, do zrumienienia. Zostawiamy do ostudzenia i dekorujemy lukrem.

Lukier pomarańczowy:
120 g cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy

Wszystkie składniki ucieramy łyżką. W razie potrzeby dodajemy trochę soku albo cukru, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Lukier powinien być na tyle gęsty, żeby nie spływał z bułek, ale też na tyle rzadki, żeby dał się ładnie po nich rozprowadzić.

Przepis dodany do listy “Na zakwasie i na drożdżach”,
która w kwietniu tworzy się na blogu Zapach Chleba

#pomarańcze, #skórka pomarańczowa
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Sernik na zimno bananowy Poprzedni
Sałatka brokułowa z fetą • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Sałatka jarzynowa “po rosole”  

11 marca 2013

Ankieta z niespodzianką na 4 urodziny bloga  

25 stycznia 2017

Kalarepkowy krem z grzankami  

16 czerwca 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda