|

Pomarańczowe ślimaczki

Poleca: Ewa
Źródło: „Kuchnia” 2015, nr 1

Fot. Ewa

Takie zawijane drożdżówki zawsze wyglądają efektownie. Najczęściej kojarzą się z cynamonkami. W tych drożdżówkach również jest cynamon, ale jednak przeważa smak pomarańczy. Nie rezygnujcie z lukru. Jest co prawda bardzo słodki, ale daje dodatkową pomarańczową nutę.

Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
7 g suchych drożdży
100 ml wody
180 ml soku z pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy
50 g cukru
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki miękkiego masła

Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto – ręcznie lub robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

Nadzienie:
1 łyżka roztopionego masła
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 35 x 20 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem i cynamonem.
Zwijamy ciasto jak roladę od dłuższego boku. Kroimy na 16 plastrów.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spiralnym przekrojem ku górze. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut, do zrumienienia. Zostawiamy do ostudzenia i dekorujemy lukrem.

Lukier pomarańczowy:
120 g cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy

Wszystkie składniki ucieramy łyżką. W razie potrzeby dodajemy trochę soku albo cukru, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Lukier powinien być na tyle gęsty, żeby nie spływał z bułek, ale też na tyle rzadki, żeby dał się ładnie po nich rozprowadzić.

Przepis dodany do listy „Na zakwasie i na drożdżach”,
która w kwietniu tworzy się na blogu Zapach Chleba

Podobne wpisy