![]() |
Fot. Ewa |
Do tej pory największym wzięciem w naszym Domu cieszyły się cynamonki w różnych rodzajach i odsłonach. Ale te bułeczki z kardamonem – mówiąc wprost – pobiły je na głowę! Są ge-nial-ne! Nic więcej nie mam do dodania 🙂 Tego trzeba po prostu spróbować. A do tego zaskakują wyglądem. Niech Was nie zrazi sposób przygotowania. To naprawdę proste, tylko brzmi skomplikowanie.
Składniki:
(na 13-15 sztuk)
Ciasto:
530 g mąki pszennej chlebowej
12 g suchych drożdży
250 ml mleka
90 g cukru
1/2 łyżeczki soli
100 g roztopionego i przestudzonego masła
7 g zmielonego kardamonu
Nadzienie:
100 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
1,5 łyżki zmielonego kardamonu
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem d ohakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z niego kulę, wkładamy do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1-2 godziny (do podwojenia objętości).
Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 35×60 cm, ustawiając dłuższy bok bliżej siebie. Składniki nadzienia ucieramy lub miksujemy, żeby utworzyły jednolitą masę. Rozprowadzamy ją w całości na rozwałkowanym cieście.
![]() |
Fot. Ewa |
Dłuższe boki prostokąta dzielimy na 3 części. Zaznaczamy sobie delikatnie te miejsca. Nakładamy 1/3 ciasta z lewej strony na środkową 1/3, a potem identycznie narzucamy na wierzch 1/3 z prawej, tak jakbyśmy składali kartkę papieru. Teraz ciasto kroimy na paski wzdłuż powstałego krótszego boku – wyjdzie ich kilkanaście.
![]() |
Fot. Ewa |
![]() |
Odwróciłam ciasto o 90 stopni, żeby było łatwiej kroić. Fot. Ewa |
Bierzemy po jednym pasku i zawijamy tak, jak pokazano na zdjęciach. Na początek rozciągamy pasek w rękach, potem owijamy go dwa razy wokół trzech palców. Za drugim razem kciuk wyciągamy na wierzch i przytrzymując nim ciasto, przerzucamy pasek przez górę bułeczki i jego końcówkę wkładamy w otwór od spodu.
![]() |
Fot. Ewa |
![]() |
Fot. Ewa |
![]() |
Fot. Ewa |
![]() |
Fot. Ewa |
![]() |
Fot. Ewa |
![]() |
Fot. Ewa |
![]() |
Fot. Ewa |
![]() |
Fot. Ewa |
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-45 minut do napuszenia.
Pieczemy w 220 stopniach przez 8-10 minut, do zezłocenia.
Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki
![]() |
Fot. Ewa |
12 komentarzy
Dorota Owczarek
on 1 lutego 2016 at 17:00Fajnie pokazałaś jak zwijać, dzięki 🙂 Buły pyszne.
eva
on 1 lutego 2016 at 21:06Oj, były pyszne!
Zazwyczaj staram się, żeby przepis był samowystarczalny. Chociaż takie zawijanie ciężko pokazać na zdjęciach. Może kiedyś przejdę na wyższy poziom i nakręcę film 😀
Dziękuję za wspólne pieczenie!
Marzena Szkodzińska
on 31 stycznia 2016 at 21:15Super ci wyszły i świetna instrukcja, dziękuje za wspólne wypiekanie 🙂
eva
on 1 lutego 2016 at 21:05I nawet moja przedpotopowa kuchnia się załapała do zdjęć 😉
Również dziękuję za wspólną akcję!
Ewelina Kaczorowska
on 31 stycznia 2016 at 21:08Świetna robota, a i bułeczki wyglądają fantastycznie. Dziękuję za wspólne wypiekanie 🙂
eva
on 1 lutego 2016 at 21:04Dziękuję pięknie i już czekam na kolejne pomysły 🙂
Marzena
on 31 stycznia 2016 at 18:44Genialnie zobrazowana instrukcja:-) Dzięki za wspólne smakowanie:-)
eva
on 1 lutego 2016 at 21:04Musiałam Męża zaangażować do zdjęć, bo mi rąk brakło 😉
Ja również dziękuję!
matka_Wariatka
on 31 stycznia 2016 at 17:46Super zobrazowane zdjęciami 🙂 Dzięki wielkie za udział w wypiekaniu 🙂
eva
on 31 stycznia 2016 at 17:50Mam nadzieję, że zdjęcia czytelne 🙂
Ja również dziękuję! Mam nadzieję, że uda mi się wziąć udział w kolejnym już o właściwym czasie 🙂
Bożena
on 31 stycznia 2016 at 17:20Super foto opis ..a bułeczki pycha..dzięki za wspólne pieczenie.
eva
on 31 stycznia 2016 at 17:50Strałam się, dziękuję 🙂