• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// Boże Narodzenie// drożdżówki

Kardemummabullar – szwedzkie bułeczki kardamonowe

9 grudnia 2015 • 12  



Fot. Ewa



Do tej pory największym wzięciem w naszym Domu cieszyły się cynamonki w różnych rodzajach i odsłonach. Ale te bułeczki z kardamonem – mówiąc wprost – pobiły je na głowę! Są ge-nial-ne! Nic więcej nie mam do dodania 🙂 Tego trzeba po prostu spróbować. A do tego zaskakują wyglądem. Niech Was nie zrazi sposób przygotowania. To naprawdę proste, tylko brzmi skomplikowanie.

Składniki:
(na 13-15 sztuk)
Ciasto:
530 g mąki pszennej chlebowej
12 g suchych drożdży
250 ml mleka
90 g cukru
1/2 łyżeczki soli
100 g roztopionego i przestudzonego masła
7 g zmielonego kardamonu

Nadzienie:
100 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
1,5 łyżki zmielonego kardamonu

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem d ohakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z niego kulę, wkładamy do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1-2 godziny (do podwojenia objętości).

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 35×60 cm, ustawiając dłuższy bok bliżej siebie. Składniki nadzienia ucieramy lub miksujemy, żeby utworzyły jednolitą masę. Rozprowadzamy ją w całości na rozwałkowanym cieście.

Fot. Ewa

Dłuższe boki prostokąta dzielimy na 3 części. Zaznaczamy sobie delikatnie te miejsca. Nakładamy 1/3 ciasta z lewej strony na środkową 1/3, a potem identycznie narzucamy na wierzch 1/3 z prawej, tak jakbyśmy składali kartkę papieru. Teraz ciasto kroimy na paski wzdłuż powstałego krótszego boku – wyjdzie ich kilkanaście.

Fot. Ewa

Odwróciłam ciasto o 90 stopni, żeby było łatwiej kroić.
Fot. Ewa

Bierzemy po jednym pasku i zawijamy tak, jak pokazano na zdjęciach. Na początek rozciągamy pasek w rękach, potem owijamy go dwa razy wokół trzech palców. Za drugim razem kciuk wyciągamy na wierzch i przytrzymując nim ciasto, przerzucamy pasek przez górę bułeczki i jego końcówkę wkładamy w otwór od spodu.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-45 minut do napuszenia.

Pieczemy w 220 stopniach przez 8-10 minut, do zezłocenia.

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa

Bułeczki były pieczone w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie.
W akcji wzięli udział:

Marzena z Kulinarne szaleństwa Maniusi
Lidia 
Angelika z Życie zaczyna się w kuchni
Marzena z Zacisze kuchenne
Ewelina z Stylowa kuchnia
Bożena z Moje kucharzenie
Agata z Kulinarne przygody Gatity
Dorota z Moje małe czarowanie
Monika z Matka wariatka
Joanna z Rodzinna kuchnia
Anna z Teatr gotowania

Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Chleb na zakwasie z orzechami wg Hamelmana Poprzedni Chleb na zakwasie z orzechami wg Hamelmana
Muffinki bananowe z żurawiną i czekoladą • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Muffinki kokosowe  

2 kwietnia 2013

Sałatka z tuńczyka i ryżu z kukurydzą  

15 kwietnia 2013

Calzone z otrębami i czarnuszką i nadzieniem dyniowym  

9 marca 2013

12 komentarzy

  1. Dorota Owczarek

    on 1 lutego 2016 at 17:00
    Odpowiedz

    Fajnie pokazałaś jak zwijać, dzięki 🙂 Buły pyszne.

    • eva

      on 1 lutego 2016 at 21:06
      Odpowiedz

      Oj, były pyszne!
      Zazwyczaj staram się, żeby przepis był samowystarczalny. Chociaż takie zawijanie ciężko pokazać na zdjęciach. Może kiedyś przejdę na wyższy poziom i nakręcę film 😀
      Dziękuję za wspólne pieczenie!

  2. Marzena Szkodzińska

    on 31 stycznia 2016 at 21:15
    Odpowiedz

    Super ci wyszły i świetna instrukcja, dziękuje za wspólne wypiekanie 🙂

    • eva

      on 1 lutego 2016 at 21:05
      Odpowiedz

      I nawet moja przedpotopowa kuchnia się załapała do zdjęć 😉
      Również dziękuję za wspólną akcję!

  3. Ewelina Kaczorowska

    on 31 stycznia 2016 at 21:08
    Odpowiedz

    Świetna robota, a i bułeczki wyglądają fantastycznie. Dziękuję za wspólne wypiekanie 🙂

    • eva

      on 1 lutego 2016 at 21:04
      Odpowiedz

      Dziękuję pięknie i już czekam na kolejne pomysły 🙂

  4. Marzena

    on 31 stycznia 2016 at 18:44
    Odpowiedz

    Genialnie zobrazowana instrukcja:-) Dzięki za wspólne smakowanie:-)

    • eva

      on 1 lutego 2016 at 21:04
      Odpowiedz

      Musiałam Męża zaangażować do zdjęć, bo mi rąk brakło 😉
      Ja również dziękuję!

  5. matka_Wariatka

    on 31 stycznia 2016 at 17:46
    Odpowiedz

    Super zobrazowane zdjęciami 🙂 Dzięki wielkie za udział w wypiekaniu 🙂

    • eva

      on 31 stycznia 2016 at 17:50
      Odpowiedz

      Mam nadzieję, że zdjęcia czytelne 🙂
      Ja również dziękuję! Mam nadzieję, że uda mi się wziąć udział w kolejnym już o właściwym czasie 🙂

  6. Bożena

    on 31 stycznia 2016 at 17:20
    Odpowiedz

    Super foto opis ..a bułeczki pycha..dzięki za wspólne pieczenie.

    • eva

      on 31 stycznia 2016 at 17:50
      Odpowiedz

      Strałam się, dziękuję 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda