||

Kardemummabullar – szwedzkie bułeczki kardamonowe



Fot. Ewa



Do tej pory największym wzięciem w naszym Domu cieszyły się cynamonki w różnych rodzajach i odsłonach. Ale te bułeczki z kardamonem – mówiąc wprost – pobiły je na głowę! Są ge-nial-ne! Nic więcej nie mam do dodania 🙂 Tego trzeba po prostu spróbować. A do tego zaskakują wyglądem. Niech Was nie zrazi sposób przygotowania. To naprawdę proste, tylko brzmi skomplikowanie.

Składniki:
(na 13-15 sztuk)
Ciasto:
530 g mąki pszennej chlebowej
12 g suchych drożdży
250 ml mleka
90 g cukru
1/2 łyżeczki soli
100 g roztopionego i przestudzonego masła
7 g zmielonego kardamonu

Nadzienie:
100 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
1,5 łyżki zmielonego kardamonu

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem d ohakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z niego kulę, wkładamy do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1-2 godziny (do podwojenia objętości).

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 35×60 cm, ustawiając dłuższy bok bliżej siebie. Składniki nadzienia ucieramy lub miksujemy, żeby utworzyły jednolitą masę. Rozprowadzamy ją w całości na rozwałkowanym cieście.

Fot. Ewa

Dłuższe boki prostokąta dzielimy na 3 części. Zaznaczamy sobie delikatnie te miejsca. Nakładamy 1/3 ciasta z lewej strony na środkową 1/3, a potem identycznie narzucamy na wierzch 1/3 z prawej, tak jakbyśmy składali kartkę papieru. Teraz ciasto kroimy na paski wzdłuż powstałego krótszego boku – wyjdzie ich kilkanaście.

Fot. Ewa

Odwróciłam ciasto o 90 stopni, żeby było łatwiej kroić.
Fot. Ewa

Bierzemy po jednym pasku i zawijamy tak, jak pokazano na zdjęciach. Na początek rozciągamy pasek w rękach, potem owijamy go dwa razy wokół trzech palców. Za drugim razem kciuk wyciągamy na wierzch i przytrzymując nim ciasto, przerzucamy pasek przez górę bułeczki i jego końcówkę wkładamy w otwór od spodu.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-45 minut do napuszenia.

Pieczemy w 220 stopniach przez 8-10 minut, do zezłocenia.

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa

Bułeczki były pieczone w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie.
W akcji wzięli udział:

Podobne wpisy