• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowiec drożdżowy zawijany

28 stycznia 2016 • 2  



Fot. Krolcia



Najlepszy makowiec pod słońcem!!! Dwa lata z nim walczyłam! Chyba ze 30 prób było! Niestety mój piekarnik był bezlitosny i albo przypalił, albo nie dopalił, albo upiekł z dziurą… Jaki by jednak nie wyszedł wizualnie, to smakowo… niebo w gębie! Nie za suchy, z dużą ilością nadzienia, pyszny!

Składniki:
(na 3 makowce)
3 szkl. mąki
45 g świeżych drożdży (lub 21 g suchych)
180 ml mleka
150 g roztopionego i przestudzonego masła
6 żółtek
6 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu
ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie 1 łyżka cukru z wanilią w miejsce 1 łyżki zwykłego cukru)
masa makowa z 500 g maku + 6 białek ubitych na sztywno

Jeśli używamy świeżych drożdży, najpierw przygotowujemy rozczyn. Następnie łączymy wszystkie składniki (z wyjątkiem masy makowej) i wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (ja kręciłam mikserem wedle starej zasady – tak długo, aż ciasto przestało się świecić). Z ciasta formujemy kulę, przekładamy ją do omączonego naczynia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części i każdą po kolei rozwałkowujemy na prostokątny placek o ok. 3 mm grubości. Na ciasto wykładamy masę makową wymieszaną z białkami (zostawiając trochę wolnej przestrzeni z każdej strony przy brzegu) i delikatnie zwijamy ciasto w roladę. Końce podwijamy pod spód. Makowce powinny być mniej więcej o 4 cm krótsze niż blaszka, na której będą pieczone.
Makowce smarujemy olejem i przekładamy na papier do pieczenia. Owijamy każdy z nich papierem dwukrotnie, ale nie szczelnie, tylko tak żeby zostało ok. 1 cm przestrzeni między ciastem a papierem.

Zawinięte makowce układamy na dużej blasze w dużych odstępach od siebie. Można je zostawić do wyrośnięcia jeszcze na czas nagrzewania piekarnika, ale nie jest to konieczne.

Pieczemy w 190 stopniach przez około 30-40 minut w 180-190 stopniach – do jasnobrązowego koloru (będzie go widać nawet przez papier). Wyciągamy blachę z piekarnika, rozcinamy papier u góry i studzimy ciasto.

Po lekkim przestudzeniu ciepłe ciasto dekorujemy lukrem i makiem, bakaliami, skórka pomarańczową itp.

Poleca: Krolcia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Krolcia
#mak
Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Pączki kukurydziane z twarożkiem - bezglutenowe Poprzedni Pączki kukurydziane pączki bezglutenowe
Chałka żyrafa • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Szejk truskawkowy  

5 kwietnia 2013

Strogonow  

4 lipca 2013

Skoleboller – kokosowe bułeczki z budyniem  

18 stycznia 2014

2 komentarze

  1. kociołek-pyszności

    on 28 stycznia 2016 at 20:15
    Odpowiedz

    Pychotka 🙂 Wspaniały makowiec.

    • eva

      on 28 stycznia 2016 at 20:53
      Odpowiedz

      Klasyka 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda