• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowiec drożdżowy zawijany

28 stycznia 2016 • 2  



Fot. Krolcia



Najlepszy makowiec pod słońcem!!! Dwa lata z nim walczyłam! Chyba ze 30 prób było! Niestety mój piekarnik był bezlitosny i albo przypalił, albo nie dopalił, albo upiekł z dziurą… Jaki by jednak nie wyszedł wizualnie, to smakowo… niebo w gębie! Nie za suchy, z dużą ilością nadzienia, pyszny!

Składniki:
(na 3 makowce)
3 szkl. mąki
45 g świeżych drożdży (lub 21 g suchych)
180 ml mleka
150 g roztopionego i przestudzonego masła
6 żółtek
6 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu
ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie 1 łyżka cukru z wanilią w miejsce 1 łyżki zwykłego cukru)
masa makowa z 500 g maku + 6 białek ubitych na sztywno

Jeśli używamy świeżych drożdży, najpierw przygotowujemy rozczyn. Następnie łączymy wszystkie składniki (z wyjątkiem masy makowej) i wyrabiamy ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego (ja kręciłam mikserem wedle starej zasady – tak długo, aż ciasto przestało się świecić). Z ciasta formujemy kulę, przekładamy ją do omączonego naczynia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części i każdą po kolei rozwałkowujemy na prostokątny placek o ok. 3 mm grubości. Na ciasto wykładamy masę makową wymieszaną z białkami (zostawiając trochę wolnej przestrzeni z każdej strony przy brzegu) i delikatnie zwijamy ciasto w roladę. Końce podwijamy pod spód. Makowce powinny być mniej więcej o 4 cm krótsze niż blaszka, na której będą pieczone.
Makowce smarujemy olejem i przekładamy na papier do pieczenia. Owijamy każdy z nich papierem dwukrotnie, ale nie szczelnie, tylko tak żeby zostało ok. 1 cm przestrzeni między ciastem a papierem.

Zawinięte makowce układamy na dużej blasze w dużych odstępach od siebie. Można je zostawić do wyrośnięcia jeszcze na czas nagrzewania piekarnika, ale nie jest to konieczne.

Pieczemy w 190 stopniach przez około 30-40 minut w 180-190 stopniach – do jasnobrązowego koloru (będzie go widać nawet przez papier). Wyciągamy blachę z piekarnika, rozcinamy papier u góry i studzimy ciasto.

Po lekkim przestudzeniu ciepłe ciasto dekorujemy lukrem i makiem, bakaliami, skórka pomarańczową itp.

Poleca: Krolcia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Krolcia
#mak
Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Pączki kukurydziane z twarożkiem - bezglutenowe Poprzedni Pączki kukurydziane pączki bezglutenowe
Chałka żyrafa • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Polenta z parmezanem  

20 lipca 2013

Śnieżki czekoladowo-orzechowe  

4 grudnia 2014

Sałatka “do kolacji”  

28 lipca 2013

2 komentarze

  1. kociołek-pyszności

    on 28 stycznia 2016 at 20:15
    Odpowiedz

    Pychotka 🙂 Wspaniały makowiec.

    • eva

      on 28 stycznia 2016 at 20:53
      Odpowiedz

      Klasyka 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda