• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta czekoladowe

Oszczędnościowy murzynek

6 czerwca 2013 • 1  

Poleca: Wrublik

Fot. Wrublik

Składniki:
300-500 g dżemu, marmolady, powideł itp.
1 łyżeczka sody
2 jajka
2 łyżki kakao (gorzkiego)
3/4 szkl. cukru (lub mniej, jeśli dżem jest bardzo słodki)
4 łyżki oleju
2 szkl. mąki

Dżem mieszamy z sodą (najlepiej dać je do wysokiej miski, bo mogą wykipieć) i zostawiamy na 5 minut – dżem często zmienia kolor na fioletowo-niebieskawy. Dorzucamy 2 jajka, kakao i cukier, dokładnie mieszamy, dodajemy olej i mąkę i mieszamy.

Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy w 200 stopniach przez 45 minut. Pieczemy do suchego patyczka.

Do ciasta jako uzupełnienie można dodać rodzynki czy wiórki kokosowe.

Fot. Wrublik

Alternatywie: Krolcia

Ciasto jest super, bo długo zachowuje świeżość, jest mega wilgotne, a nie jest przesłodzone.

Składniki:
2 jajka
3 szkl. mąki
1 szkl. oleju
1 szkl. mleka
1 szkl. cukru
3 łyżki kakao
1 płaska łyżka sody
7 łyżek powideł śliwkowych

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy resztę składników po kolei, z powidłami na końcu. Przekładamy do wyłożonej papierem do piecznia formy.

Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach, do suchego patyczka. Dekorujemy polewą czekoladową.

Fot. Krolcia

#kakao
• Gutap z łososiem i szpinakiem Poprzedni
De volaille • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Drożdżowe paluchy z serem żółtym  

7 czerwca 2013

Jajka w koszulkach na cebulowych tartaletkach  

4 marca 2015

Pasta do kanapek z makreli wędzonej  

29 września 2013

1 komentarz

  1. Ninoczka

    on 29 czerwca 2013 at 11:46
    Odpowiedz

    Właśnie takiego przepisu szukałam:D. Wyszedł super! Taki mięciutki. Mniam.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda