Oszczędnościowy murzynek
Poleca: Wrublik
Fot. Wrublik |
Składniki:
300-500 g dżemu, marmolady, powideł itp.
1 łyżeczka sody
2 jajka
2 łyżki kakao (gorzkiego)
3/4 szkl. cukru (lub mniej, jeśli dżem jest bardzo słodki)
4 łyżki oleju
2 szkl. mąki
Dżem mieszamy z sodą (najlepiej dać je do wysokiej miski, bo mogą wykipieć) i zostawiamy na 5 minut – dżem często zmienia kolor na fioletowo-niebieskawy. Dorzucamy 2 jajka, kakao i cukier, dokładnie mieszamy, dodajemy olej i mąkę i mieszamy.
Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy w 200 stopniach przez 45 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
Do ciasta jako uzupełnienie można dodać rodzynki czy wiórki kokosowe.
Fot. Wrublik |
Alternatywie: Krolcia
Ciasto jest super, bo długo zachowuje świeżość, jest mega wilgotne, a nie jest przesłodzone.
Składniki:
2 jajka
3 szkl. mąki
1 szkl. oleju
1 szkl. mleka
1 szkl. cukru
3 łyżki kakao
1 płaska łyżka sody
7 łyżek powideł śliwkowych
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy resztę składników po kolei, z powidłami na końcu. Przekładamy do wyłożonej papierem do piecznia formy.
Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach, do suchego patyczka. Dekorujemy polewą czekoladową.
Fot. Krolcia |