||||

Ryba po grecku

Fot. Iwona

Ryba po grecku to kolejne danie-przystawka, którą po prostu trzeba zrobić… Brzmi trudno, ale jest prosta… Zjedzona raz na imprezie często wraca do domowego, imprezowego menu 😀

Składniki:
1 kg filetów rybnych (najlepiej niemrożonych)
2-3 cebule
3-4 marchewki
1/2 selera
1/2 torebki majeranku
1 opakowanie papryki słodkiej
papryka ostra do smaku
sól, pieprz
przyprawa do ryb (opcjonalnie)
2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
panierka: bułka tarta, jajka, trochę mleka
olej rzepakowy

Cebulę kroimy w plasterki. Szklimy ją na oleju rzepakowym lub klarowanym mąsle. Dodajemy starte na tarce o grubych oczkach – marchewkę i selera. Całość chwilę podsmażamy.
Doprawiamy do smaku wymienionymi wyżej przyprawami (z wyjątkiem przyprawy do ryb). Na koniec dodajemy koncentrat.

Całość dusimy do miękkości warzyw.

Rybę rozmrażamy, jeśli jest zamrożona, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy przyprawą do ryb lub solą i pieprzem i odstawiamy na 15-30 min.

Robimy panierkę: jajka i mleko mieszamy z solą i pieprzem. Obtaczamy każdy filet rybny w tej miksturze, a potem w bułce tartej. Smażymy na oleju rzepakowym (przy każdej „partii” ryb zmieniając olej).

Na koniec układamy na talerzu cebulowo-marchewkowy „farsz”, a na niego rybę albo odwrotnie – rybę przykrywamy farszem.

Podajemy z ryżem lub z chlebem – na ciepło lub na zimno.

Poleca: Iwona

Fot. Iwona

Fot. Iwona

Fot. Iwona

Fot. Ewa

Fot. Krolcia

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy