|

Rassolnik, czyli rosyjska zupa ogórkowa

Fot. Ewa



Przez długi czas w Domu nie jadaliśmy zup w ciągu tygodnia. Jakoś tak się nam plan dnia układał, że nie było czas u na dwudaniowy obiad. Ale ostatnio dbam o to, żeby codziennie była ciepła zupa, nawet na kolację. To chyba jesień tak na mnie wpływa 🙂 Zupa, którą dziś prezentuję, szczególnie przypadła nam do gustu. Koniecznie musicie spróbować!

Składniki:
0,5 kg karkówki lub innego mięsa na rosół
1 marchewka
3 ziemniaki
4 ogórki kiszone
1 cebula
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
2 litry wody
0,5 szkl. pęczaku

Umyte mięso kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez minimum godzinę na wolnym ogniu pod uchyloną pokrywką.

W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy ją chwilę na patelni na złoto. Dorzucamy marchewkę startą na tarce i smażymy jeszcze 5 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę.

Warzywa przekładamy do garnka z zupą. Dodajemy koncentrat i pęczak. Doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

Poleca: Ewa
Źródło: Ulubione Przepisy

Podobne wpisy