|

Makaron z salami

Poleca: Ewa
Źródło: program tv „Kuchnia Nigelli”

Fot. Ewa

To jest pierwsze danie, jakie w życiu ugotowałam na podstawie programu telewizyjnego! Z braku telewizora oglądałam ten odcinek w sieci – i dobrze, bo mogłam cofać i spisywać przepis 😉 Nie powiem, żeby mnie to danie zachwyciło. Ale było całkiem smaczne. I szybkie w przygotowaniu – a to już spory plus.

Składniki:
salami
puszka krojonych pomidorów
puszka białej fasoli
kilka listków laurowych
trochę masła
drobny makaron (nie nitki, ale np. mini-kokardki)
Ilości składników nie podaję, bo każda będzie dobra. Zależy od gustu i liczby głodnych żołądków.

W osolonej wodzie gotujemy makaron, a w międzyczasie przygotowujemy sos.

Salami kroimy na plasterki, a potem na ćwiartki. Wrzucamy na głęboką suchą patelnię i chwilę smażymy.
Dodajemy pomidory w puszce i odsączoną białą fasolę.
Dorzucamy kilka listów laurowych i łyżkę masła. Doprawiamy do smaku według gustu (u mnie tylko odrobina soli i pieprz). Chwilkę gotujemy (wystarczy do czasu, kiedy makaron będzie miękki).
Dodajemy szklankę wody, w której gotował się makaron – skrobia zagęści sos.

Odcedzamy makaron. Dodajemy go do sosu. Dorzucamy jeszcze łyżkę masła i odstawiamy na chwilę, żeby makaron „wciągnął” sos.
Gotowe 🙂

Fot. Ewa

Podobne wpisy