Miseczki chlebowe
Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki
Fot. Ewa |
W takich miseczkach każde danie okaże się wykwintne! Doskonale nadają się do podawania gulaszu, leczo czy białego barszczu na Wielkanoc. A do tego nie wymagają zmywania 🙂
Składniki:
2,5 szkl. wody
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
7 szkl. mąki (można dać pół na pół zwykłą pszenną z pszenną chlebową)
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 białko (żółtko zostawiamy do posmarowania bułek z wierzchu)
1,5 łyżki suchych drożdży
Z podanych składników (bez żółtka oczywiście) zagniatamy ciasto i odstawiamy je w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Po tym czasie formujemy 6-8 bułek, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Smarujemy bułki żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut – aż się ładnie zrumienią.
Po ostudzeniu odkrawamy „czapeczkę” i wydrążamy środki bułek. Napełniamy je gulaszem, żurkiem itp. i podajemy zakryte „czapeczką”.
Fot. Ewa |