Mini-bułeczki z suszonymi pomidorami
Poleca: Ewa
Źródło: Bajkorada
Fot. Ewa |
Nie są tak szybkie w przygotowaniu jak sconesy na proszku do pieczenia, ale zdecydowanie warto zainwestować w nie trochę czasu. Najlepiej pasują jako dodatek do sosów (np. czosnkowego) albo do sałatek. Sprawdzą się też jako przekąska do szkoły czy do pracy.
Składniki:
3 szkl. mąki
7 g suchych drożdży
1/4 szkl. mleka
1/3 szkl. suszonych pomidorów z oleju
1/3 szkl. oleju ze słoiczka z pomidorami
2 jajka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego oregano
Pomidory kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do reszty składników i wyrabiamy ciasto – ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Formujemy z niego kulę i odstawiamy w omączonej misce pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałokujemy na grubość ok. 5-7 mm. Foremką lub małą szklanką wycinamy bułeczki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na ok. 15 minut.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 10 minut – do zrumienienia.