Muffiny jaglano-orzechowe
|

Muffiny jaglano-orzechowe

Grudzień = orzechy. A w takim wydaniu – czyli w muffinach – smakują naprawdę genialnie. Do tego można uznać, że takie muffiny jaglano-orzechowe to wcale nie słodycz – w końcu orzechy są zdrowe, gorzka czekolada też, o kaszy jaglanej i mące żytniej już nie wspomnę! Może podacie je na kolacji wigilijnej? Przecież nikt nie powiedział, że Wigilia to tylko makowce i serniki.

Składniki

(na 12 sztuk)

1 i 1/3 szkl. mąki żytniej razowej
1/2 szkl. kaszy jaglanej zmielonej na mąkę
1/2 szkl. zmielonych orzechów (laskowych, włoskich albo nerkowca)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szkl. cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
170 ml mleka
150 g roztopionego i ostudzonego masła
100 g posiekanej gorzkiej czekolady

Mieszamy w jednej misce suche składniki: mąkę, zmieloną kaszę, zmielone orzechy, kakao, cynamon, cukier, proszek do pieczenia i sodę.

Jajka roztrzepujemy w drugiej misce z mlekiem i masłem. Dodajemy do suchych składników i mieszamy.

Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Masę przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, do suchego patyczka.

Źródło: Pensamientos en un plato

Podobne wpisy