Palmiery cynamonowe
|

Palmiery cynamonowe

Palmiery to najprostsze ciastka świata. Jeśli wydają się Wam za proste, możecie pokusić się o własnoręczne zrobienie ciasta francuskiego. Ja się na taki krok porwałam tylko raz w życiu i na razie nie zamierzam tego powtarzać. Ale z kupnym ciastem francuskim palmiery cynamonowe też wychodzą pyszne!

Składniki

(na ok. 14 sztuk)

1 ciasto francuskie
1/3 szkl. cukru (może być brązowy)
1 łyżka cynamonu

Cukier mieszamy z cynamonem.

Ciasto francuskie układamy na blacie długim bokiem do siebie. Posypujemy częścią mieszanki cukru z cynamonem, lekko ją wklepując w ciasto. Składamy oba krótsze boki ciasta do środka, tak żeby w środku się spotkały. Znów posypujemy częścią mieszanki cukrowej. Składamy w identyczny sposób i po raz trzeci posypujemy cukrem. Na koniec składamy jedną połowę na drugą.

Kroimy ciasto w poprzek na centymetrowe plastry i układamy je na płask na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Dociskamy ciastka, lekko je spłaszczając i nadając odpowiedni kształt. Posypujemy je z wierzchu cukrem, o ile jeszcze coś zostało.

Można też ciasto zwinąć szybciej – rolując przeciwległe krótkie boki do środka z obu stron i co jakiś czas posypując cukrem z cynamonem.

Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 10-15 minut – do zezłocenia. W połowie pieczenia można przewrócić ciastka na drugą stronę.

Źródło: Moje Wypieki

Podobne wpisy