Bazyliowe muffinki
||

Bazyliowe muffinki

Jak tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że takie bazyliowe muffinki będą pyszne i pachnące. Miałam nadzieję, że rodzina podzieli mój entuzjazm. Pomimo że domownicy chętnie spróbowali, to ich aż tak nie urzekł smak bazyliowych muffinek. Może muszą jeszcze dorosnąć do tego cudownego smaku bazylii… Ja w każdym razie gorąco je polecam, bo są naprawdę pyszne.

Składniki

(na 12 muffinek)

160 g mąki żytniej
60 g mąki graham
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
80 ml oliwy
pęczek listków bazylii
2 łyżki płatków migdałowych
sól
1 łyżeczka imbiru w proszku
2 jajka
1 szkl. maślanki
3 łyżki cukru trzcinowego

Do miski dodajemy kolejno: oliwę, listki bazylii porwane na małe kawałeczki, płatki migdałowe, sól, imbir – i miksujemy.

Jajka mieszamy z maślanką i cukrem, wlewamy do miski i ponownie miksujemy.

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy do miski i dokładnie mieszamy.

Napełniamy foremki na muffinki wyłożone papilotkami do 3/4 wysokości.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.

Źródło: Qchenne Inspiracje

Podobne wpisy