|

Muffinki z czekoladą

Poleca: Gosia
Źródło: Nigella ucztuje

Fot. Gosia

Odkopałam nareszcie przepis dawno wypróbowany, a długo nieużywany 🙂 Jeden z moich ulubionych przepisów Nigelli Lawson. Muffinki są pyszne, wilgotne i pięknie wyrastają. Czyli są dokładnie takie, jak być powinny.

Składniki:
1 ¾ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
2 łyżki stołowe kakao
¾ szklanki cukru pudru
¾ szklanki czekoladowych groszków, plus ¼ szklanki do posypania (można zastąpić pokrojoną w kosteczkę czekoladą)
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (akurat nie miałam, więc dałam trochę olejku waniliowego)

W jednym naczyniu wymieszać mąkę, sodę, proszek, kakao, cukier puder i groszki czekoladowe (3/4 szkl.). W drugim mleko, olej, jajko i ekstrakt z wanilii. Wszystko razem połączyć i wymieszać krótko – tylko do połączenia składników. Nakładać do papilotek i piec ok. 20 min. w temp. 200 st.

PS. Dzisiaj, jak zrobiłam ciasto, zorientowałam się, że papilotki mi się skończyły. Tym razem musiałam więc sobie wyciąć improwizowane papilotki z papieru do pieczenia i wyłożyć nimi blachę do muffinek – jak widać, tak też można 😉 Smaku to nie zmieniło 🙂

Fot. Gosia

Podobne wpisy