Oponki twarogowe zamiast pączków
|

Oponki

Oponki smakują wyłącznie w karnawale! Najlepiej oczywiście usmażyć je w tłusty czwartek, ale trzeba przecież wypróbować też przepis na pączki, faworki, karnawałowe gniazdka i wiele innych. Wszystkiego nie da się zjeść w jeden dzień, więc spokojnie możecie zacząć smażyć oponki już teraz! To świetna alternatywa dla drożdżowych pączków. Ciasto na oponki ma w sobie twaróg i jest na sodzie, bez dodatku drożdży. Nie zapomnijcie o alkoholu – dzięki niemu oponki nie nasiąkną tłuszczem.

Składniki

0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg zmielonego twarogu
3/4 szkl. cukru
200 g miękkiego masła
4 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka wódki albo innego alkoholu

Dodatkowo

4-6 kostek smalcu lub olej do smażenia

Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką – powinno wyjść miękkie, ale nie klejące.

Rozwałkowujemy ciasto na gruby placek i wycinamy kółka (np. szklanką), a w każdym z nich małe kółeczka (np. naparstkiem, kieliszkiem albo wykrawaczką do ogryzków). Przy wałkowaniu i wycinaniu staramy się już nie dosypywać wiele mąki, bo oponki będą się pienić na tłuszczu. Najlepiej wycinać oponki na macie silikonowej.

Smażymy z obu stron na tłuszczu rozgrzanym do 170 stopni.

Uwaga! Temperaturę można sprawdzić, wrzucając na tłuszcz jedno wycięte z oponki kółko – powinny pojawić się wokół niego bąbelki, a kółko ma od razu wypłynąć na powierzchnię i zacząć się rumienić. Jeśli nie ma bąbelków albo ciasto długo jest na dnie – temperatura jest za niska. Jeśli za szybko się rumieni – temperatura jest za wysoka.

Usmażone oponki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Ostudzone można oprószyć cukrem pudrem, polać czekoladą lub lukrem.

Podobne wpisy