Muffiny pomidorowe na słodko

Muffiny pomidorowe na słodko

Pewnie wiecie, że do słodkich wypieków można dodawać warzywa. Najbardziej popularna jest marchewka, zaraz po niej cukinia, pyszne są też muffiny z dodatkiem buraków. A czy próbowaliście kiedyś robić muffiny pomidorowe na słodko? Najlepiej dodać do nich passatę, bo ma najgładszą konsystencję, ale pomidory z puszki czy świeże, obrane ze skórki – też się sprawdzą.

Składniki

(na 10 muffinów pomidorowych)

1 szkl. passaty pomidorowej
1 bardzo dojrzały banan
1/2 szkl. oleju
5 łyżek cukru
2 szkl. mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
50 g czekolady

Składniki mokre, czyli passatę, banana i olej łączymy w jednej misce – miksując albo rozdrabniając i mieszając widelcem.

Składniki suche, czyli cukier, mąkę, sodę i kakao mieszamy w drugiej misce.

Zawartość obu misek łączymy, mieszając tylko do połączenia się składników. Dodajemy posiekaną czekoladę.

Ciasto przelewamy do foremki na muffiny wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut – do suchego patyczka.

Źródło: BLW Przepisy

Podobne wpisy