Blok czekoladowy z kokosem

Blok czekoladowy z kokosem

Blok czekoladowy z kokosem co prawda nie pobił w smaku mojego ulubionego bloku, z dodatkiem mleka, ale kokos będę często do masy dorzucać. O ile bakalie w bloku czekoladowym mnie nie przekonują, to wiórki kokosowe – jak najbardziej. Można wykorzystać wiórki pozostałe po przygotowaniu mleka kokosowego. Nic się wtedy nie zmarnuje!

Składniki

250 g masła
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. wody
3 łyżki kakao
400 g mleka w proszku
100 g wiórków kokosowych
ok. 400 g herbatników
bakalie i orzechy (opcjonalnie)

Masło rozpuszczamy z cukrem, wodą i kakao. Podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Zdejmujemy z palnika i zostawiamy do lekkiego przestudzenia.

W osobnej misce mieszamy mleko w proszku z wiórkami, połamanymi na kawałki herbatnikami i (opcjonalnie) bakaliami i orzechami. Całość zalewamy jeszcze ciepłą masą i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Przekładamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do lodówki, żeby blok zastygł.

Źródło: Moje Wypieki

Podobne wpisy