||

Tort prezydent

Poleca: Iwona

Fot. Iwona

Nazwa nie wiadomo skąd… W każdym bądź razie z polityką ten tort nie ma nic wspólnego. Za to jest lekki, rześki – idealny na lato – mimo że to tort „masowy”. Zagościł w moim domu rodzinnym wiele lat temu i ciągle do niego wracamy.

Składniki:
2 biszkopty jasne, które dzielimy na pół

Masa:
2 kostki masła lub masła roślinnego
1/2 l mleka
20 dag cukru
cukier waniliowy
15 dag margaryny
2 budynie śmietankowe z cukrem
6 żółtek
1-2 pomarańcze
orzechy
czekolada
2 łyżki kakao
ananasy (według uznania – mniej więcej pół puszki)
2 budynie śmietankowe z cukrem

herbata ostudzona do nasączenia

Żółtka utrzeć z budyniem (proszkiem). Od mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w nim żółtka z budyniem.
Resztę mleka zagotować z margaryną i cukrem, wlać budynie i zagotować. Ostudzić.

2 kostki masła utrzeć. Powoli dodawać budyń i ucierać.
Masę podzielić na 2 części.
Do jasnej masy dodajemy 1-2 pomarańcze (obrane ze skórki), ananasy – wszystko pokrojone na kawałki. Można dodać sok z cytryny i 1-2 łyżeczki alkoholu.

Do masy, która ma być ciemna, dodajemy 2-3 łyżki kakao, posiekane orzechy, posiekaną twardą czekoladę, można dać również alkohol.

Placki biszkoptowe nasączamy i przekładamy masami w dowolnej kolejności.

Fot. Iwona

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy