Tarta z kurczakiem i fetą
Poleca: Ewa
Fot. Ewa |
Lubię tarty, bo przygotowuje się je w miarę szybko, efektownie wyglądają, są pyszne i można na nie wrzucić dosłownie wszystko 🙂 Tym razem padło na słono-mięsne połączenie.
Składniki:
ciasto francuskie
2 filety z kurczaka
ser feta – 1 kostka
puszka pomidorów krojonych (w sezonie można dać świeże – 3-4 sztuki, obrane ze skórki i pokrojone)
200 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
3 jajka
ok. 100 g sera żółtego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, dowolne zioła do kurczaka
Kurczaka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (u mnie czubryca zielona). Obsmażamy na oliwie ze wszystkich stron.
Fetę kroimy w kostkę. Pomidory odsączamy z zalewy.
Do formy na tartę wysmarowanej masłem przekładamy ciasto francuskie – na dno i boki. Nadmiar zostawiamy – przyda się na koniec.
Na ciasto kładziemy podsmażonego kurczaka, pokrojoną fetę i pomidory.
Całość zalewamy sosem z jajek roztrzepanych z jogurtem i startym serem żółtym, doprawionych delikatnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pozostałe kawałki ciasta francuskiego kroimy na paski i układamy na wierzchu na kształt kratki.
Pieczemy w 180 stopniach 30-35 minut, aż całość ładnie się zarumieni.
Kroimy po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika – masa jajeczna musi się ściąć w temp. pokojowej.
Fot. Ewa |