Owsiane ciastka z kajmakiem bez pieczenia
|

Owsiane ciastka z kajmakiem (bez pieczenia) – z cyklu 5 o’clock, czyli ciastko do herbatki #6

Potrzeba matką wynalazku. W lodówce od dłuższego czasu stała puszka z masą krówkową. Myślałam, żeby przełożyć nią wafle, ale jakoś nie miałam na nie ochoty. Z kombinowania wyszły szybkie owsiane ciastka, których nie trzeba piec, a znikają w zastraszającym tempie. Kajmak można zastąpić masłem orzechowym. Można też kombinować z ilością dodanego cukru. W zasadzie dałoby się całkiem z niego zrezygnować. A gdyby np. dodać jakieś suszone owoce, posiekane albo zmiksowane daktyle? Jakie macie pomysły?

Składniki

(na kilkanaście ciastek)
120 g masła
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru pudru
4 łyżki kakao
1/2 szkl. kajmaku
3-4 szkl. płatków owsianych

Masło umieszczamy w rondelku z mlekiem i cukrem. Dodajemy kakao i całość podgrzewamy, co jakiś czas mieszając – do rozpuszczenia się i połączenia składników. Zdejmujemy masę z ognia i zostawiamy do ostudzenia.

W średniej wielkości misce umieszczamy płatki i kajmak. Zalewamy lekko przestudzoną masą. Całość mieszamy do połączenia składników. Gotową masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i zostawiamy do całkowitego przestygnięcia (chłodną wkładamy do lodówki).

Zimną, zastygniętą masę kroimy lub wycinamy dowolne kształty, tworząc ciasteczka.

Podobne wpisy