|||

Placuszki z dyni

Poleca: Ewa
Źródło: Biblia Smaków

Fot. Ewa

Sezon na dynię już blisko. W ubiegły weekend na targu widziałam je już w kilku miejscach. Czas przypomnieć sobie przepisy na potrawy z dyni 🙂 Tych placuszków jeszcze na blogu nie było. Przygotowuję je najczęściej jako przekąskę dla dzieci. Nie dodaję ani soli, ani cukru – można sobie już na talerzu wybrać, jakie zjeść. Ale jeśli chcecie, możecie dodać do ciasta łyżeczkę soli lub łyżkę czy dwie cukru pudru. U nas placki znikają jeszcze ciepłe!

Składniki:
250 g miąższu z dyni
150 g mąki pszennej
70 g mąki kukurydzianej
100 ml maślanki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Z dyni przygotowujemy puree. Wszystkie składniki łączymy w misce – wystarczy wymieszać łyżką. Jeśli masa będzie zbyt płynna, dodajemy więcej mąki. Ciasto ma być gęste – nie jak na naleśniki, ale jak na racuchy, żeby dało się uformować na patelni zwarte placki.

Gotową masę nakładamy małymi porcjami na rozgrzanę suchą patelnię do smażenia naleśników. Smażymy z obu stron, aż masa się zetnie. Podajemy od razu.

Podobne wpisy