||

Babeczki jogurtowo-cytrynowe

Poleca: Thinka
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Thinka

W Wielki Piątek w pośpiechu szukałam przepisu na babeczki, żeby Dwulatka mogła włożyć jedną do wielkanocnego koszyczka. Niestety moje dziewczę miało inne plany związane z tym niewątpliwym smakołykiem. Poświęcona została więc tylko połówka babeczki, a do Świąt nie doczekała ani jedna…

Składniki:
Babeczki:
125 g jogurtu naturalnego
75 g roztopionego masła
2 jajka
skórka otarta z 1 cytryny
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
125 g cukru

Lukier cytrynowy:
200 g cukru pudru
sok z 1 cytryny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Jogurt mieszamy z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodajemy jajka, skórkę z cytryny i całość roztrzepujemy.

Do składników mokrych dodajemy suche – przesianą mąkę z sodą, solą i cukrem. Mieszamy do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy.

Formy do mini-babeczek (lub do muffinek) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Nakładamy ciasto do 3/4 ich wysokości.

Pieczemy w temperaturze 170ºC przez 25-30 minut do suchego patyczka.

Dekorujemy lukrem, który powstaje z cukru roztartego z sokiem z cytryny. Gęstość lukru regulujemy przez dodawanie wody (jeśli lukier będzie zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeśli będzie zbyt rzadki).

Fot. Thinka

Przepis bierze udział w akcjach na Durszlaku i Mikserze Kulinarnym

Cytrynowe wypieki

Podobne wpisy