|

Naleśniki z kaszy jaglanej

Bardzo mnie zaskoczyły te naleśniki. Zdecydowanie na plus! Jestem dość sceptycznie nastawiona do tego typu eksperymentów z zastępowaniem mąki różnymi substytutami, kilka chlebów bez glutenu zjadłam z przymusu, z dużą ilością keczupu, żeby zabić ich smak 😉 A tu taka niespodzianka! Naleśniki są mięciutkie, puszyste, dzieci się nimi zajadały, nie wiedząc nawet, jakie zdrowe rzeczy właśnie pochłaniają (choć skutecznie to zdrowie zabiły, smarując naleśniki nutellą…).

Kategoria, Liczba porcji1 porcja

Składniki
 1 szkl. kaszy jaglanej
 5 łyżka/łyżki/łyżek skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
 1 szkl. mleka
 1 szt. jajko
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek oleju
 szczypta soli

1

Suchą kaszę przelewamy dokładnie trzy razy – najpierw zimną wodą, potem wrzątkiem i znowu zimną. Przesypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą w proporcjach 1 szkl. kaszy – 1,5 szkl. wody (można też przyjąć, że wody wlewamy tyle, żeby wystawała ponad kaszę na dwa palce).

2

Przykrywamy garnek, doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut z lekko uchyloną pokrywką. Cały płyn powinien się wchłonąć. Nie mieszamy kaszy w czasie gotowania.

3

Ugotowaną kaszę blendujemy na gładki krem i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy skrobię, mleko, jajko, olej i szczyptę soli – i całość miksujemy. Ciasto powinno mięc dość gęstą konsystencję, gęstszą niż tradycyjne naleśnikowe. Jeśli jednak będzie zbyt zwarte, można dolać odrobinę mleka.

4

Smażymy naleśniki z obu stron na mocno rozgrzanej patelni na dużym ogniu – mniej więcej po minucie z każdej strony.

Składniki

Składniki
 1 szkl. kaszy jaglanej
 5 łyżka/łyżki/łyżek skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej)
 1 szkl. mleka
 1 szt. jajko
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek oleju
 szczypta soli

Przepis

1

Suchą kaszę przelewamy dokładnie trzy razy – najpierw zimną wodą, potem wrzątkiem i znowu zimną. Przesypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą w proporcjach 1 szkl. kaszy – 1,5 szkl. wody (można też przyjąć, że wody wlewamy tyle, żeby wystawała ponad kaszę na dwa palce).

2

Przykrywamy garnek, doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut z lekko uchyloną pokrywką. Cały płyn powinien się wchłonąć. Nie mieszamy kaszy w czasie gotowania.

3

Ugotowaną kaszę blendujemy na gładki krem i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy skrobię, mleko, jajko, olej i szczyptę soli – i całość miksujemy. Ciasto powinno mięc dość gęstą konsystencję, gęstszą niż tradycyjne naleśnikowe. Jeśli jednak będzie zbyt zwarte, można dolać odrobinę mleka.

4

Smażymy naleśniki z obu stron na mocno rozgrzanej patelni na dużym ogniu – mniej więcej po minucie z każdej strony.

Naleśniki z kaszy jaglanej

Poleca: Ewa
Źródło: Niebo na talerzu

Podobne wpisy