|

Granola miodowa

To druga – po żurawinowej – granola, jaką robię najczęściej. I ciągle nie mogę się zdecydować, którą lubię bardziej. W tej chyba najbardziej urzeka mnie sezam. Dobrze, że dziś dodaję ten post, bo uświadomił mi, że zapas granoli w słoiczku się kończy. Trzeba postawić nową.
W oryginalnym przepisie czas pieczenia jest bardzo długi. Tylko raz próbowałam piec w ten sposób i wszystko mi się przypaliło. Dlatego podaję sprawdzony, krótszy czas pieczenia. Udaje się niezawodnie!

Kategoria, Liczba porcji1 porcja

Czas gotowania/pieczenia/smażenia30 min

Składniki
 500 g płatków owsianych
 150 g migdałów blanszowanych
 50 g sezamu
 50 g pestek słonecznika
 200 g miodu
 150 g oleju roślinnego
 100 ml wody

1

W garnuszku podgrzewamy miód, olej i wodę, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy podgrzaną miksturę i mieszamy dokładnie.

2

Przesypujemy całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, starając się rozłożyć granolę w miarę równomiernie.

3

Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.

4

Po tym czasie studzimy i przesypujemy granolę do słoika lub puszki. Przechowujemy szczelnie zamknięte.

Składniki

Składniki
 500 g płatków owsianych
 150 g migdałów blanszowanych
 50 g sezamu
 50 g pestek słonecznika
 200 g miodu
 150 g oleju roślinnego
 100 ml wody

Przepis

1

W garnuszku podgrzewamy miód, olej i wodę, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy podgrzaną miksturę i mieszamy dokładnie.

2

Przesypujemy całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, starając się rozłożyć granolę w miarę równomiernie.

3

Pieczemy w 160 stopniach przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.

4

Po tym czasie studzimy i przesypujemy granolę do słoika lub puszki. Przechowujemy szczelnie zamknięte.

Granola miodowa

Poleca: Ewa
Źródło: White Plate

Fot. Ewa
Przepis jest odpowiedzią na jedno z Wyzwań Kulinarnych roku 2015!
** Słodycze, które często kupujesz w sklepie **
 
 

 

Podobne wpisy