Poleca: Ania
![]() |
Fot. Ania |
Wiosna coraz bliżej, czas wrzucić na talerz coś kolorowego 🙂 Naleśniki to u nas danie, które kocha każdy. Niestety na słodko 1/3 naszej rodziny nie toleruje, za to w wersji ze szpinakiem uwielbiamy wszyscy.
Składniki:
Naleśniki:
2/3 porcji mleka (2 szklanki)
1/3 porcji wody (1 szklanka)
jajko
mąka – na oko
otręby pszenne – tak z pół szklanki
sól – szczypta
łyżka oleju
czubata łyżeczka kurkumy – nie jest niezbędna, nadaje ładny, żółty kolor
Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć najlepiej na patelni do naleśników – wtedy nie potrzebujemy zupełnie oleju.
Można też skorzystać z przepisu na naleśniki idealne.
Farsz:
duża cebula
opakowanie szpinaku
opakowanie pleśniaczka (najlepszy jest Gorgonzola) tak chyba 200-250 g
łyżka śmietany (opcjonalnie)
czosnek (u nas tak jeden duży ząbek)
sól, pieprz
starty żółty ser
+ u nas wyjątkowo dynia pokrojona w małą kostkę w ramach wykańczania resztek z lodówki
Cebulę kroimy, podsmażamy. (Dodajemy dynię i chwilę smażymy). Dorzucamy czosnek, szpinak, pleśniaczek, sól, pieprz, śmietanę i na koniec ser żółty – tak tylko, żeby się rozpuścił.
Nakładamy farsz na naleśniki i zwijamy wedle upodobań. Podajemy z sosem czosnkowym (opakowanie jogurtu naturalnego – duże, ząbek/dwa czosnku, 2 łyżki majonezu).
![]() |
Fot. Ania |
![]() |
Fot. Ania |
![]() |
Fot. Ania |
6 komentarzy
Anonimowy
on 30 kwietnia 2013 at 15:18maka- na oko? to ma byc przepis?
Ania
on 30 kwietnia 2013 at 18:00Na oko, bo zależy, ile damy mleka i wody, i jaki typ mąki, czy smażymy od razu, czy dajemy jeszcze ciastu odpocząć przed smażeniem, czy lubimy naleśniki cieńsze, czy grube. Generalnie mąki ma być tyle, żeby ciasto miało konsystencję… ciasta na naleśniki 😉
teenager ;)
on 28 marca 2013 at 10:50uwielbiam szpinakowe nadzienie z naleśnikami ! cudne <3
kuchenny bałagan
on 28 marca 2013 at 07:51Szpinakowe najlepsze z wytrawnych 🙂
whiness
on 28 marca 2013 at 07:14Jedne z najlepszych możliwych 🙂 Szpinak i gorgonzola to bezbłędne połączenie.
Agata G.
on 28 marca 2013 at 07:12Pysznie:)