Naleśniki ze szpinakiem
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Wiosna coraz bliżej, czas wrzucić na talerz coś kolorowego 🙂 Naleśniki to u nas danie, które kocha każdy. Niestety na słodko 1/3 naszej rodziny nie toleruje, za to w wersji ze szpinakiem uwielbiamy wszyscy.
Składniki:
Naleśniki:
2/3 porcji mleka (2 szklanki)
1/3 porcji wody (1 szklanka)
jajko
mąka – na oko
otręby pszenne – tak z pół szklanki
sól – szczypta
łyżka oleju
czubata łyżeczka kurkumy – nie jest niezbędna, nadaje ładny, żółty kolor
Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć najlepiej na patelni do naleśników – wtedy nie potrzebujemy zupełnie oleju.
Można też skorzystać z przepisu na naleśniki idealne.
Farsz:
duża cebula
opakowanie szpinaku
opakowanie pleśniaczka (najlepszy jest Gorgonzola) tak chyba 200-250 g
łyżka śmietany (opcjonalnie)
czosnek (u nas tak jeden duży ząbek)
sól, pieprz
starty żółty ser
+ u nas wyjątkowo dynia pokrojona w małą kostkę w ramach wykańczania resztek z lodówki
Cebulę kroimy, podsmażamy. (Dodajemy dynię i chwilę smażymy). Dorzucamy czosnek, szpinak, pleśniaczek, sól, pieprz, śmietanę i na koniec ser żółty – tak tylko, żeby się rozpuścił.
Nakładamy farsz na naleśniki i zwijamy wedle upodobań. Podajemy z sosem czosnkowym (opakowanie jogurtu naturalnego – duże, ząbek/dwa czosnku, 2 łyżki majonezu).
Fot. Ania |
Fot. Ania |
Fot. Ania |