Pogacze z serem
Poleca: Ewa
Źródło: Klára Molnár i Tadeusz Olszański, Na węgierskim stole. Pysznie i domowo
Fot. Ewa |
Pogacze to węgierskie słone „ciasteczka”, rodzaj przystawki. Ja zaserwowałam je do sałatki – sprawdziły się idealnie. Są ich różne rodzaje – ze skwarkami, z ziemniakami… Dziś prezentujemy twarogowe.
Składniki:
300 g mąki
300 g twarogu
300 g masła
100 g żółtego sera
1 jajko
sól gruboziarnista
Twaróg rozgniatamy widelcem i łączymy z mąką i posiekanym masłem. Wyrabiamy ciasto.
Owijamy je w folię i odkładamy do lodówki na min. godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość jednego palca i wycinamy filiżanką kółka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy solą i startym żółtym serem.
Zapiekamy w 180 stopniach ok. 15-20 minut, do zrumienienia. Pod koniec można ustawić w piekarniku opcję grill, żeby ser się ładniej przyrumienił.
Fot. Studio Emka |