Owsiane crumble z truskawkami i czekoladą
Co roku obiecuję sobie, że w tym sezonie już na pewno wykorzystam truskawki, ile się da. Napiekę ciast, narobię deserów, przetworów, sałatek i nie wiadomo czego jeszcze. A kończy się to zawsze tak samo. Kupuję dwukilowy koszyk, siadamy wieczorem i zjadamy wszystko „na surowo”. Na szczęście tym razem część udało mi się uratować i przygotować crumble. Na szczęście, bo deser wyszedł obłędnie pyszny! Do kruszonki dodałam płatki owsiane – takie owsiane crumble z truskawkami, w dodatku z czekoladą, to deser, którego musicie spróbować w sezonie na truskawki!
Składniki
(na 6 porcji)
500 g truskawek
200 g ulubionej czekolady
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. cukru
200 g miękkiego masła
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, a owoce kroimy na kawałki i wkładamy do natłuszczonych masłem kokilek lub naczynia do zapiekania. Czekoladę siekamy i rozdzielamy równo między kokilki.
Pozostałe składniki umieszczamy w misce i palcami wyrabiamy tak, żeby się połączyły i utworzyły kruszonkę. Rozdrabniamy w palcach powstałą masę i rozdzielamy je równo między kokilki, układając ją na truskawkach i czekoladzie.
Zapiekamy w 200 stopniach przez 20-30 minut. Przed jedzeniem pozostawiamy na chwilę do ostudzenia (w środku crumble będzie bardzo gorące!).