Owsianka
Poleca: Ewa
Owsiankę nauczyłam się robić dopiero przy trzecim dziecku. Starsze nie lubiły, a ja sama nie przełknę tej ciepłej mlecznej brei 🙂 Niby to takie proste, a jednak – jak się okazało – nie do końca. Ważne, żeby zachować odpowiednie proporcje. Żeby nie wyszła zbyt wodnista ani zbyt gęsta. Podane niżej smakują mojemu Najmłodszemu. Dla mnie to cały czas punkt nie do przejścia 🙂
Mleko zagotowujemy z miodem. Dodajemy płatki i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż płatki zmiękną, a całość odpowiednio zgęstnieje – w zależności od płatków będzie to od 5 do 15 minut.
Przekładamy do miseczki i dodajemy ulubione dodatki.
Składniki
Przepis
Mleko zagotowujemy z miodem. Dodajemy płatki i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż płatki zmiękną, a całość odpowiednio zgęstnieje – w zależności od płatków będzie to od 5 do 15 minut.
Przekładamy do miseczki i dodajemy ulubione dodatki.