||

Owsianka

Poleca: Ewa

Owsiankę nauczyłam się robić dopiero przy trzecim dziecku. Starsze nie lubiły, a ja sama nie przełknę tej ciepłej mlecznej brei 🙂 Niby to takie proste, a jednak – jak się okazało – nie do końca. Ważne, żeby zachować odpowiednie proporcje. Żeby nie wyszła zbyt wodnista ani zbyt gęsta. Podane niżej smakują mojemu Najmłodszemu. Dla mnie to cały czas punkt nie do przejścia 🙂

Kategoria, , Liczba porcji1 porcja

Składniki
 500 ml mleka
  szkl. płatków owsianych
 2 łyżka/łyżki/łyżek miodu
 dodatki: owoce, bakalie, orzechy, czekolada…

1

Mleko zagotowujemy z miodem. Dodajemy płatki i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż płatki zmiękną, a całość odpowiednio zgęstnieje – w zależności od płatków będzie to od 5 do 15 minut.

2

Przekładamy do miseczki i dodajemy ulubione dodatki.

Składniki

Składniki
 500 ml mleka
  szkl. płatków owsianych
 2 łyżka/łyżki/łyżek miodu
 dodatki: owoce, bakalie, orzechy, czekolada…

Przepis

1

Mleko zagotowujemy z miodem. Dodajemy płatki i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż płatki zmiękną, a całość odpowiednio zgęstnieje – w zależności od płatków będzie to od 5 do 15 minut.

2

Przekładamy do miseczki i dodajemy ulubione dodatki.

Owsianka
Fot. Ewa

Podobne wpisy