Latte dyniowe

Latte dyniowe

Korzenne aromaty najlepiej smakują jesienią i zimą. Koniecznie wieczorem, w ciepłym swetrze i z dobrą książką. Aha, no i jeszcze dzieci muszą spać. Najczęściej przygotowuję sobie wtedy kubek ciepłej herbaty, czasem z dodatkiem pomarańczy, ale jeśli najdzie mnie ochota na korzenne smaki, robię latte dyniowe – niezależnie od pory dnia.

Składniki

1 porcja zaparzonego espresso
3/4 szkl. mleka
1 łyżeczka miodu
2 łyżki puree z dyni
1,5 łyżeczki przypraw korzennych (np. cynamon, imbir, goździki, gałka muszkatołowa)
bita śmietana

Kawę i mleko podgrzewamy w rondelku razem z puree z dyni, 1 łyżeczką mieszanki przypraw i miodem. Gorące przelewamy do szklanki.

Dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy pozostałymi przyprawami.

Źródło: Just My Delicious

Podobne wpisy