• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Pączki z ziemniakami
drożdżówki// tłusty czwartek

Pączki z ziemniakami

9 lutego 2015 • 4  

W końcu się odważyłam – usmażyłam swoje pierwsze w życiu pączki! Wybór padł na pączki z ziemniakami i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z efektu. Mają jasną obrączkę, są wyrośnięte, puszyste, nie za słodkie. Napakowałam do środka mnóstwo pysznego dżemu. Po prostu ideał! Nie korzystałam przy smażeniu z termometrów – sprawdziły się stare domowe sposoby. Co nie zmienia faktu, że taki termometr kiedyś chciałabym mieć…

Składniki

(na około 20 sztuk)

500 g mąki
200 g ziemniaków
50 ml mleka
3 całe jajka
1 żółtko
80 g roztopionego i ostudzonego masła
60 g cukru
25 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant
1 łyżka wódki lub soku z cytryny

Dodatkowo

cukier puder
do nadziewania: dżem (najlepiej z róży), budyń lub nutella (zużyłam 800 g dżemu – pączki były naprawdę mocno nim wypełnione)
do smażenia: 4-6 kostek smalcu lub olej rzepakowy

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub tłuczemy.

Jeśli używamy świeżych drożdży, robimy z nich rozczyn, czyli mieszamy 25 g drożdży, 1 łyżę cukru, 3 łyżki mąki i całe mleko – lekko podgrzane. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe składniki, w tym cały rozczyn.

Uwaga! Jeśli robiliśmy rozczyn ze świeżych drożdży, ilość składników pomniejszamy o te użyte do rozczynu.

Wyrabiamy ciasto – będzie dość klejące, ale staramy się nie dodawać wiele więcej mąki. Ciasto zostawiamy w omączonej misce pod przykryciem na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy kółka szklanką o średnicy mniej więcej 7 cm. Wycięte kółka układamy na mocno omączonej blaszce lub na delikatnie omączonej macie silikonowej. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.

Uwaga! Jeśli chcemy nadziewać pączki przed smażeniem, robimy to PRZED drugim wyrastaniem. Tzn. wycięte kółka rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy na środek farsz i zlepiamy jak bułeczki. Układamy na blasze łączeniem do dołu, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Bezpieczniej jednak nadziewać po smażeniu.

W szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Powinien mieć temperaturę 175-180 stopni. Jeśli nie mamy termometru, sprawdzamy temperaturę, wkładając do tłuszczu drewnianą wykałaczkę albo trzonek drewnianej łyżki. Powinny od razu zacząć się pojawiać wokół niego bąbelki. Można też wrzucić kawałek ciasta – musi od razu wypłynąć, również z bąbelkami wokół, i zrumienić się w maksymalnie minutę.

Pączki z ziemniakami
Pączki z ziemniakami

Pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz po 3-4 naraz. Smażymy po minucie z każdej strony i wyjmujemy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Cały czas musimy pilnować temperatury tłuszczu. Podczas smażenia mają się pojawiać bąbelki wokół pączków, ale ciasto nie może się za szybko rumienić.

Pączki po lekkim przestudzeniu, ale jeszcze ciepłe nadziewamy ulubionym dżemem lub budyniem, używając do tego celu szprycy z długą końcówką o okrągłym przekroju.

Po ostudzeniu pączki pudrujemy.

Źródło: Moje Wypieki

Pączki z ziemniakami
Pączki z ziemniakami

Przepis jest odpowiedzią na jedno z Wyzwań kulinarnych roku 2015: Pączki domowej roboty

Wyzwanie kulinarne 2015 Pączki domowej roboty Pączki z ziemniakami

Uwaga! Podsumowanie Wyzwania jest już dostępne na blogu!

#ziemniaki
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Niespodzianka na 1000 polubień Poprzedni
Cukrowe serca walentynkowe • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Rogaliki kokosowe / czekoladowe  

7 maja 2013
Pączki niemieckie

Pączki niemieckie  

24 lutego 2017

Kardemummabullar – szwedzkie bułeczki kardamonowe  

9 grudnia 2015

4 komentarze

  1. galeria61

    on 10 lutego 2015 at 11:46
    Odpowiedz

    Już mi ślinka kapie 🙂

    • eva

      on 10 lutego 2015 at 12:32
      Odpowiedz

      Trzeba smażyć 🙂 Naprawdę pyszne.

    • galeria61

      on 13 lutego 2015 at 05:35
      Odpowiedz

      Zrobiłam! Użyłam bardzo podobnej receptury, tylko w dwa razy większej ilości 🙂 Pyszota 🙂
      Zapraszam
      http://galeria61.blogspot.com/2015/02/przepis-na-paczki.html

    • eva

      on 13 lutego 2015 at 12:10
      Odpowiedz

      Zazdroszczę! Naszych już dawno nie ma… Tak to jest, jak się smaży tydzień przed Tłustym Czwartkiem 😀

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda