Jagodzianki z serem

Jagodzianki z serem

Chyba znalazłam coś lepszego od zwykłych jagodzianek! Niby nic – odrobina twarożku, a efekt smakowy więcej niż zadowalający. Te jagodzianki z serem składa się też w nieco inny sposób niż tradycyjne, które po prostu formujemy na kształt okrągłych bułek. Zachwycą Waszych gości, zapewniam!

Składniki

(na 16-20 drożdżówek)

Ciasto

560 g mąki
10 g drożdży suchych
300 ml mleka
60 g roztopionego i ostudzonego masła
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
2 jajka

Masa serowa

400 g twarogu (nie musi być mielony)
2 łyżki miękkiego masła
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią

Dodatkowo

ok. 400 g jagód

Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk – w razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do omączonej miski i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. godzinę.

Wszystkie składniki masy serowej łączymy, rozgniatając je widelcem.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na duży kwadrat (ok. 45 x 45 cm). Przecinamy ciasto na pół i każdą z połówek smarujemy masą serową, tak żeby kawałek przy długich brzegach został wolny na sklejenie drożdżówek. Posypujemy masę serową jagodami. Obie części ciasta składamy na pół po długości i sklejamy brzegi (można je wywinąć pod spód). Ostrym nożem kroimy powstałe „roladki” na 8-10 części każdą.

Drożdżówki delikatnie rozdzielamy i układamy w dużej blaszce o wymiarach ok. 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je w dwóch rzędach, blisko siebie. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut. Jeśli bułki zaczną się mocno spiekać od góry, można je przykryć folią aluminiową albo papierem do pieczenia i piec dalej.

Źródło: Moje Wypieki

Jagodzianki z serem

Podobne wpisy